A Magyar Nemzeti Bank a környezettudatosság mellett való elkötelezettség jegyében az elmúlt évben megvizsgálta az elektronikus számla küldésének és befogadásának technikai feltételeit az aktuális jogszabályi környezet figyelembe vételével. Ennek eredményeképpen az MNB SAP vállalatirányítási rendszerében olyan fejlesztést hajtott végre, amely lehetővé teszi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elfogadottnak tekintett xml formátumra épülő – azt az SAP megrendelésszámmal, mint kötelező mezővel kiegészített – elektronikus számla automatikus feldolgozását.

A folyamat kialakítása során megállapítást nyert, hogy az automatikus feldolgozás alapvető feltétele, hogy a beérkező elektronikus számlák egységes szerkezetben, az elvárt adattartalommal kerüljenek kibocsátásra. Mivel az MNB számos partnere már kialakította saját elektronikus számla struktúráját, mely eltérhet az MNB által szerződésben definiált (illetve korábbi szerződések esetében kérésre átadott) formátumtól, a Jegybank azt a döntést hozta, hogy beszerzési eljárás keretében elektronikus számlaszolgáltató partnert keres.

A beszerzési eljárás eredményeképpen az MNB a First Bussinespost Kft.-vel (1124 Budapest, Apor Vilmos tér 25., http://www.1stbp.hu/) kötött elektronikus számlaszolgáltatás tárgyában szerződést. A szerződés lehetővé teszi, hogy az MNB szállítói költségmentesen küldjenek elektronikus számlát a First Bussinesspost Kft.-n keresztül az MNB-nek.

A First Bussinesspost Kft. képes valamennyi szállító partner által a szolgáltató részére elektronikusan átadott adatból – az Áfa tv. 160.§ (1) szerinti megbízás alapján – az elektronikus számlát előállítani (2000. évi C. tv-nek és az ÁFA tv. 174-175.§-nak megfelelően) és továbbítani egységes, az MNB számára feldolgozható formátumban. Természetesen a szállító partnereknek lehetőségük van a szolgáltató igénybevétele nélkül az MNB által feldolgozható formátumú elektronikus számlák közvetlen benyújtására, az erre a célra létrehozott e-szamla@mnb.hu email-címen.

Az elektronikus számlázással kapcsolatos kérdéseivel az MNB Számvitel területéhez fordulhat.

Erdélyi György
Földházi Klára

Telefon: 061 428-2600 / 1448