Ön ezen az oldalon van:Kutatás

Kutatás

A Magyar Nemzeti Bankban folyó közgazdasági kutatás célja, hogy magas szintű elméleti modellekkel és a közgazdasági elemzés eszközeinek felhasználásával szilárd elméleti és empirikus alapot nyújtson a monetáris politikai és a pénzügyi stabilitást szolgáló döntésekhez. A Magyar Nemzeti Bank ezért – összhangban a feladataival – kiemelt célként kezeli a kutatási és elemzési tevékenységek fejlesztését és magas szintű folytatását.

Kutatási tevékenység a Magyar Nemzeti Bankban

A Magyar Nemzeti Bank törekvése, hogy közgazdasági tudás bővítése révén ne csupán hazai, hanem nemzetközi szinten is jelentős hatást gyakoroljon. A Magyar Nemzeti Bank ezért számos igazgatóságán folytat – az egyes igazgatóságok profiljába illeszkedő – kutatási tevékenységet. A cél a nemzetközi szinten is versenyképes tudásbázis kifejlesztése, amely egyaránt foglalkozik a jegybank feladataihoz kapcsolódó alkalmazott és alapkutatásokkal is.

A kutatási eredmények részletes leírásai az MNB Füzetek, MNB Tanulmányok és Oktatási füzetek sorozatban jelennek meg magyar vagy angol nyelven, továbbá a Hitelintézeti Szemle is rendszeresen publikálja az MNB-ben készült tanulmányokat. A Magyar Nemzeti Bank elemzői és kutatói törekednek arra, hogy a kutatásaik eredményét a nemzetközi szakmai közvélemény is megismerhesse. Ennek érdekében a legmagasabb színvonalú tanulmányok hazai és nemzetközi tudományos folyóiratokban is rendszeresen megjelennek.