fej.jpg

A Magyar Nemzeti Bank bankjegyhamisítás elleni stratégiája a következő három pilléren nyugszik:

1. Bankjegy védelem és fejlesztés: az MNB folyamatosan – napi gyakorisággal - monitorozza a hamisítás helyzetét valamint ezzel összefüggésben vizsgálja a hamisítási elleni védelmet szolgáló műszaki fejlesztések lehetőségeit és szükségességét.

2. Együttműködés a hatóságokkal: az MNB a készpénzhamisítás megelőzését és visszaszorítását szolgáló együttműködési megállapodást kötött a Rendőrséggel (ORFK), így a két szervezet között hatékony, naprakész információáramlás valósulhat meg.

3. Felhasználók támogatása: az MNB az igények feltárásával és figyelembe vételével segítséget kíván nyújtani minden hozzá forduló felhasználó – így különösen a pénzintézetek, a professzionális pénzkezeléssel és pénzfeldolgozással foglalkozó vállalkozások, valamint a kereskedelemben dolgozó pénztárosok részére a hamisítványok felismerése és kiszűrése tekintetében.

Az MNB-től igényelhető, a bankjegyhamisítványok kiszűrését szolgáló támogatási formákról bővebb információkat az alábbi linken lehet elérni.

Térítésmentes szolgáltatások

A készpénzpénzforgalom biztonságához nagymértékben hozzájárulnak a felhasználók által könnyen azonosítható, egyben a hamisítás ellen megfelelően védett bankjegyek.

 Ezt a célt a bankjegyek több különleges, esetenként érdekes tulajdonsága is szolgálja. Lehetséges a bankjegyek ellenőrzése a mindennapi vásárlások során is, amikor segédeszközök híján „csak” látásunk és tapintásunk áll rendelkezésre, más helyzetekben, szükség esetén mód van arra, hogy egyszerű eszközöket – leggyakrabban UV-lámpát vagy nagyítót – is igénybe vegyünk.

kozep.jpg

Ezen az oldalon ahhoz kívánunk segítséget nyújtani, hogy mindenki megtalálhassa a számára legkézenfekvőbb ellenőrzési módszereket és az ezt szolgáló eszközöket.

Bankjegy ellenőrzési módszerek – érzékszervi és segédeszközös vizsgálatok:

Forint füzet

Bankjegy ellenőrzési módszerek – kizárólag segédeszközös vizsgálatok:

A forintbankjegyek mindegyike tartalmaz olyan a címletre jellemző grafikai motívumot, amely kétféle fénytartományban is ellenőrizhető. A bankjegyek vízjelmezőjében szereplő motívumok kétféle (UV-A és UV-C) fényben láthatóak. 

kozep.jpg

A vízjelmezőt UV-A, illetve UV-C fénnyel megvilágítva az előoldalon korabali öltözékben sétáló pár képe és a 20000 értékjelzések láthatók.

motivum-kicsi.gif

Segédlet UV-A/C-készülékek kiválasztásához

További információkért forduljon szakértőinkhez az alábbi elérhetőségeken:

Készpénzlogisztikai Igazgatóság
Készpénzszakértői és fejlesztési főosztály
Telefon: 421 3394
Fax: 429 8000
Email: bankjegy@mnb.hu

Mit tegyünk hamisgyanús bankjegy előfordulásakor?

 

Minta jegyzőkönyv (kereskedelmi szervezetek részére) fizetőeszköz(ök) szakértői vizsgálatához