Ruchir Sharma helyesen állapítja meg, hogy Kelet-Európa a világgazdaság jelenleg legaktívabb területe (FT, 2021. szeptember 13.).
A három nagyobb gazdaság – Lengyelország, Magyarország és Románia – nagyon közel van az IMF által megállapított, a fejlett gazdaságokra jellemző küszöbértékhez, amely 17.000 amerikai dollárt meghaladó, egy főre eső jövedelmet jelent.
Ezzel a formálódó regionális sikertörténettel megismétlődni látszik az ázsiai „tigrisek” és egyes kitűnő kínai megapoliszok korábbi teljesítménye. Mindegyiknél hasonló mintát látunk. Magasan képzett, illetve szakképzett munkavállalóiknak köszönhetően ezek a gazdaságok megtalálták a tartós növekedés bevált kulcsát: a gyártási képességet.
Emellett, hasonlóan a kelet-ázsiai tigrisekhez és sárkányokhoz, a kelet-európai országok is regionális klasztert alkotnak. Nagyon közel vannak Európa legerősebb gazdaságához, Németországhoz, vagyis a német exportgépezeten keresztül részt vesznek a globalizációban.
Mégis mindig kihívás fenntartani a lendületet egy (Magyarország esetében), vagy két (Romániában), vagy akár három (Lengyelországban) sikeres évtized után. Pontosan ezért van nagy szükség a versenyképességet és az intézményi hatékonyságot célzó további strukturális reformokra.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Válasz a „The rise of eastern Europe is a forgotten development success story” (Kelet-Európa felemelkedése – egy elfeledett fejlődési sikertörténet) c. cikkre.