75 éven keresztül a világkereskedelem bővülése a bolygó jelentős része számára jólétet hozott, és ezek a sikerek mind a diszkriminációmentesség elvén alapultak (Edward Alden, Foreign Policy, 2021. július 21.).

Hiszen természetéből adódóan, a diszkriminációmentesség a szabadkereskedelem és a globalizáció győzelmét jelentette. Mindkettő a nagy tengeri hatalmak, azaz a Brit Birodalom és az Amerikai Egyesült Államok diadalát alapozta meg. 

Az új kereskedelmi korlátozások, a szén-dioxid határátlépési adó (carbon border tax), a munkavédelmi előírások, az emberi jogok és a kereskedelmet szabályozó egyéb követelmények előbb-utóbb véget vetnek a szabadkereskedelemnek és a globalizációnak.

Tényleg magától értetődőnek kell tekintenünk, hogy a deglobalizáció, az „irányított kereskedelem”, a társadalmi értékek, ideológiák és környezetvédelmi vállalások mentén újonnan felosztott gazdaságok fogják elhozni a szabadság, a mindenki számára elérhető jólét és a mindenkori nyugati hatalmak jövőbeni győzelmét?

Én nem így gondolom.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Free Trade is Dead. Risky ‘Managed Trade’ is here” (A szabadkereskedelem halott. Eljött a kockázatos „irányított kereskedelem”) című cikkre.