Az Egyesült Királyság kétségtelenül komoly kihívásokkal néz szembe a 2020-as években. (Martin Wolf, FT, 2021. május 30.)

Mindannyiunknak nagy nehézségekkel kell szembenéznünk a 2020-as években, mivel sok találkozási- és kapcsolódási pont ismerhető fel az 1970-es és az 1940-es évekkel.

Ezek a kihívások magukban foglalják a koronavírus járványból történő teljes kilábalást, többek között az éppen zajló technológiai forradalmat, az üvegházhatást előidéző gázok zéró kibocsátására való áttérését, a gyors elöregedést, a magas államadósságokat és a magas költségvetési hiányokat, a munkanélküliség újabb hullámát, egy új globális pénzügyi rend elkerülhetetlen létrejöttének hajnalát, valamint az USA és Kína közötti patthelyzetet.

A politikai stabilitás megőrzésén túlmenően csupán egyetlen csodafegyver áll rendelkezésünkre az összes kihívás leküzdésére: mindannyiunknak javítanunk kell gazdaságaink termelékenységét.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „The 2020s are set to be a decisive economic decade” (A 2020-as évek egy döntő jelentőségű gazdasági évtized lesz) című cikkre.