Fenyvesi Réka: Pénzügyi innovációk és az európai felügyeleti hatóságok szerepe

A pénzügyi innovációk hozzájárulhatnak a befektetői igényekhez igazodó termékek és szolgáltatások kialakulásához, a magasabb profitszerzés lehetőségéhez, új finanszírozási lehetőségekhez a vállalatok részére, a hatékonyabb forrásallokációhoz és mindezek által a gazdaság növekedéséhez. Fontos azonban, hogy az innovatív és ebből fakadóan ismeretlen jelleg, a túlzott komplexitás és a befektetők kockázatokról történő nem megfelelő tájékoztatása vagy tájékozódása komoly problémákat okozhat, melyet jól mutatnak a közelmúlt eseményei és a válság kirobbanása. A szabályozói válasz megfelelő formájának és időzítésének beazonosítása rendkívül nehéz feladat, mivel meg kell találnia az egyensúlyt az innováció pozitív hatásainak megőrzése és a pénzügyi rendszer stabilitásának, valamint a befektetők védelmének biztosítása között.