Budapest, 2013. május 30. — A Magyar Nemzeti Bank első alkalommal publikálja a „Hitelezési folyamatok” című új negyedéves kiadványát, melynek célja a korábban széttagoltan publikált hitelezési indikátorok, hitelezési folyamatok átfogó, leíró elemzése. A kiadvány a jövőben egyúttal a Növekedési Hitelprogram működésének nyomon követésére is szolgál.

A vállalati szegmensben 2013 első negyedévében folytatódott a hitelállomány zsugorodása, amely éves alapon 6,3 százalékkal csökkent. A bankok válaszai alapján nem változtak érdemben a vállalati hitelezés szigorú, nem árjellegű feltételei, és előretekintve sem várható enyhítés. Az árjellegű kondíciók ugyanakkor javultak a jegybanki kamatcsökkentésekkel párhuzamosan, így a vállalati forint hitelkamatok szintje 8 százalékra süllyedt az első negyedévben. Összességében tehát továbbra is csak a vállalatok egy szűk köre jut hitelhez, azok viszont egyre alacsonyabb kamat mellett.

A szigorú hitelkínálati korlátok különösen súlyosan érintik a kis- és középvállalkozásokat, ami szükségessé teszi a jegybanki beavatkozást. Az MNB júniusban induló Növekedési Hitelprogramja (NHP) érdemben enyhítheti a kamatkondíciókat (a hitelezés árjellegű feltételeit) a kamatmentes jegybanki refinanszírozáson, és a 2,5 százalékpontban maximált feláron keresztül. A kamatterhek csökkenése egyúttal javítja a vállalatok hitelképességét és csökkenti a bankok hitelkockázatait is, így a hitelezés nem árjellegű feltételei is enyhülhetnek. A Növekedési Hitelprogram összességében fordulatot eredményezhet a kkv-hitelezésben.

A háztartási szegmensben tovább zsugorodott a banki hitelállomány, éves alapon 5 százalékos volt az állományleépülés üteme az első negyedévben. A bankok válaszai alapján töretlen a háztartási hitelfeltételek enyhítése mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek esetén, és további korrekció várható a 2011 végi széleskörű szigorításokban. Emellett azonban a kereslet csökkenését érzékelték. Az új kihelyezéseken belül egyedül a lakáscélú hiteleknél követte le a teljes hitelköltség az alapkamat csökkentéséket, így a piaci alapon nyújtott lakáshitelek kamata 10,5 százalékra mérséklődött az első negyedév végére. Az új hitelkihelyezéseknél a kamatfelár változatlanul 5 százalék feletti, ami tükröződik a mélyponton lévő új kibocsátásokban is.

HItelezési folyamatok - 2013. május

A hitelezési folyamatok kiadvány célja, hogy részletes képet mutasson a hitelezés legfrissebb trendjeinek alakulásáról, valamint segítséget nyújtson e folyamatok megfelelő értelmezéséhez. Ennek érdekében részletesen bemutatja a hitelaggregátumok, a bankok által észlelt hitelkereslet, valamint a hitelezési feltételek alakulását a hitelezési felmérés eredményeit, bankrendszeri mérleg és kamatstatisztikákat felhasználva. A hitelezési felmérés részletes eredményei és ábrakészlete az MNB honlapján elérhető az alábbi linken:

Hitelezési felmérés (2013 május)

MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció