Az emlékérme előlapjának szélén, köriratban a „MAGYARORSZÁG” és két oldalt ponttal elválasztva a „2013” felirat olvasható. A középmezőben – hatkaréjos, gótikus díszű keretben – egy rutapajzs ábrázolása látható, rajta egymás alatti vízszintes sorokban az „50 000” értékjelzés, a „FORINT” felirat és a „BP.” verdejel olvasható. A karéjokban és a rutapajzs felső sarkában az Anjou-ház jelképét, az Anjou-liliomot ábrázoló egy-egy díszítő motívum látható.

Az emlékérme hátlapjának szélén, felső köriratban az „I. LAJOS 1342-1382” felirat, alsó köriratban az „ARANYFORINTJA” felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot baloldalon, középen virágot ábrázoló díszítő motívum, jobb oldalon, középen Soltra E. Tamás tervezőművész mesterjegye választja el. A középmezőben az I. Lajos által kibocsátott aranyforint előlapja alapján készült érmeábrázolás látható. Az emlékérme normál és 4-szeres súlyú piefort veretként jelenik meg. A piefort emlékérme szélén a „+LODOVICI • DEI • GRATIA • REGIS • UNGARIAE” szélfelirat olvasható.

A normál veret 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 3,491 gramm, átmérője 20 mm, széle sima. A szélfelirattal ellátott piefort veret súlya 13,964 gramm, egyéb technikai paramétereiben nem tér el a normál verettől.

Az emlékérméből 3000 darab készíthető, a piefort veretből 500 db.

Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza, megvásárolható 2012. augusztus 21-től a társaság érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció

A Magyar Nemzeti Bank elsődleges, törvényben rögzített feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. Az MNB felelős a fizetési és az értékpapír-elszámolási rendszerek biztonságos működéséért, a pénzforgalom zavartalan lebonyolításáért, őrzi a bankrendszer pénzügyi stabilitását, kezeli az ország devizatartalékát, statisztikai adatokat gyűjt és szolgáltat, valamint kibocsátja nemzeti fizetőeszközünket, a forintot.

Elérhetőség: sajto@mnb.hu