A jegybank vezetése – az MNB-ben havi rendszerességgel megtartott bankár reggeli keretén belül –  ma ismét egyeztetést tartott a legnagyobb hazai pénzintézetek vezetőivel. A mai találkozó alkalmával Matolcsy György jegybankelnök többek között arról adott tájékoztatást, hogy a jegybank megvizsgálta a kéthetes jegybanki kötvény mellett és ellene szóló érveket és ennek mentén az esetleges kéthetes betétté való alakításának kérdését. A monetáris politikai szempontok alapos mérlegelése alapján az MNB úgy véli, hogy a változtatás nem szolgálná megfelelően a jegybank monetáris politikai céljait, így a kéthetes kötvény megtartása mellett döntött.


A kéthetes kötvény számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, egyrészt a monetáris transzmisszió, másrészt a Növekedési Hitelprogram szempontjából. Bár a betétté alakítás mellett szólhat, hogy a kéthetes kötvény állomány egy részét külföldiek vásárolják, ami rövid külső adósság, így növelheti az ország sérülékenységét, de az eddigi tapasztalatok alapján az ebből fakadó kockázat mérsékelt.


A legfontosabb szempontok körültekintő megfontolását követően az MNB úgy döntött, hogy megtartja irányadó eszközeként a kéthetes jegybanki kötvényt.

MNB Kommunikáció