Tapasztalatok mutatják és felmérések igazolják, hogy a magyar lakosság pénzügyi ismeretei hiányosak, a háztartások pénzügyi tudatossága rendkívül alacsony. Ahhoz, hogy a pénz világában könnyebben el tudjunk igazodni, segítséget nyújt a Pénziránytű Alapítvány legújabb kezdeményezése: havonta váltakozó témákkal, heti rendszerességgel, szakértők bevonásával ismerheti meg a lakosság a hétköznapok pénzügyeit érintő témákat. 12 hónapon keresztül a nyomtatott és online sajtóban megjelenő több mint fél ezer cikkben találkozhatnak az olvasók a napi pénzügyekkel foglalkozó ismeretterjesztő tartalmakkal.

A Pénziránytű Alapítvány a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére 2008-ban azzal a céllal jött létre, hogy a hazai lakosság pénzügyi tudatosságának és jártasságának fejlesztésére irányuló programokat dolgozzon ki és valósítson meg, együttműködve állami és civil szervezetekkel, valamint a pénzügyi szolgáltatások piacának szereplőivel. Az Alapítvány első nagyszabású pénzügyi szemléletformáló és tájékoztató kezdeményezése – kísérleti jelleggel – a 2011 májusa és 2012. júliusa között megvalósított Mindennapi Pénzügyeink Program volt. A visszamérések igazolták, hogy egyértelműen kimutatható volt a tudásszint bővülése a programot figyelemmel kísérők körében. Mindez megerősítette az Alapítvány azon meggyőződését, hogy a lakosság pénzügyi jártasságának érzékelhető fejlesztéséhez további hasonló programok kialakítására van szükség.

A lakosság pénzügyi ismeretterjesztő és szemléletformáló program második, továbbfejlesztett változatát – egy felhívás eredményeként - az alapítvány az Axel Springer kiadó vezette, a Metropol kiadó és az R-time (RTL Klub) csatlakozásával létrejövő konzorciummal közösen dolgozta ki. A Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szakmai felügyeletével megvalósuló program legfőbb célja a magyar pénzügyi kultúra fejlesztése, az öngondoskodás népszerűsítése, a lakosság tudatos pénzügyi döntéseinek ösztönzése, valamint a pénzügyi termékek és szolgáltatások iránti igény bővülésének megalapozása. A minőségbiztosított háttéranyagok kidolgozását – melyek az egyes médiumok szerkesztőségi tartalmainak kiinduló pontját képezik – a Pénziránytű Alapítvány koordinálja. A programhoz való csatlakozás lehetőségét a pénzügyi szolgáltatói szektor szereplőinek részéről érdeklődés és aktív támogatói szándék kísérte, megvalósításában közel 20 piaci szereplő vállal szerepet.

A 2013. április végén útjára indult Pénzügyi Iránytű Program keretében megjelenő tartalmak a hétköznapi élethez szükséges, praktikus pénzügyi ismereteket közvetítenek havonta változó témakörökben. A program szakmai felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank és Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, továbbá a támogató partnerek (döntően bankok, biztosítók) szakembereit segítségül hívva készülnek el a lakosságot tájékoztató cikkek. 

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció