Budapest, 2013. szeptember 3. – A Magyar Nemzeti Bank elmúlt években készített felmérései kimutatták, hogy az elektronikus fizetési módok használatának növelésével össztársadalmi szinten csökkenthető a tranzakciók lebonyolításához szükséges erőforrás-felhasználás. Mivel a hazai pénzforgalom jelenleg erőteljesen készpénzorientált, kiemelten fontos az elektronikus fizetési megoldások használatához szükséges infrastruktúra fejlesztése. A kiskereskedelemben a készpénzhasználat igazi kiegészítője, vagy alternatívája jelenleg a bankkártya, amíg azonban egy 2012-es felmérés szerint a 15-69 éves korosztály 72 százaléka rendelkezik legalább egy bankkártyával, addig a kiskereskedelmi egységeknek és a vendéglátóhelyeknek mindössze a harmadában lehet kártyával fizetni. Ez az arány csak az európai uniós átlag felét éri el, a kártyás elfogadóhálózat fejlettsége terén tehát nemzetközi összehasonlításban is jelentős Magyarország lemaradása.

Az MNB az elmúlt időszakban számos egyeztetést folytatott állami és piaci szereplőkkel egy olyan támogatási program létrehozásáról, amellyel a kártyaelfogadást lehetővé tevő POS-terminálok kereskedőknél történő telepítése és üzemeltetése kedvezményes feltételek mellett valósulhatna meg. A MasterCard által korábban felajánlott egymillió eurónak köszönhetően idén rendelkezésre áll annyi forrás, amellyel Fejér megyében hatékonyan megvalósítható egy kísérleti támogatási program. A piaci szereplők együttműködésében megvalósuló program célja, hogy a megyében működő, jelenleg bankkártyát még el nem fogadó kereskedőknél és vendéglátóhelyeken is meg lehessen teremteni a kártyás fizetés lehetőségét, és ezzel szabad választást biztosítani a vásárlóknak a készpénzes és elektronikus fizetési módok között. Az év végéig tartó program emellett hasznos tapasztalatokkal szolgálhat a kártyaelfogadó-hálózat országos méretű fejlesztéséhez is.

A program lebonyolításában részt vesz a Magyar Nemzeti Bank, a MasterCard, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Bankszövetség, a Visa Europe valamint hat pénzforgalmi szolgáltató, amelyektől a Fejér megyei kereskedők kedvezményes feltételekkel igényelhetnek POS-terminált. Ezek a szolgáltatók a Budapest Bank, az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank, a SIX Payment Services és a Takarékbank. A résztvevő szolgáltatók év végéig felkeresnek Fejér megyében működő, jelenleg bankkártyát még nem elfogadó kereskedőket, és számukra kedvezményes kondíciókkal kártyaelfogadói szerződést ajánlanak. A program iránt érdeklődő kereskedőknek azonban célszerű minél előbb kapcsolatban lépni a fenti szolgáltatókkal, és kártyaelfogadói ajánlatot kérni tőlük. Mivel a kedvezmények mértéke és a szolgáltatások árazása szolgáltatónként eltérő lehet, ezért szerződéskötés előtt érdemes több ajánlatot is megvizsgálni.

A hazai pénzforgalmi infrastruktúra fejlesztése és az elektronikus fizetés lehetőségének széleskörű megteremtése kiemelten fontos. Azzal, hogy az üzletek egyre nagyobb részében válik lehetségessé a készpénz mellett bankkártyával is fizetni, hatékonyabbá válhat a hazai pénzforgalom. Emellett ezek a fejlesztések támogathatják a kisvállalkozások fejlesztését és a rejtett gazdaság visszaszorítását is.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció