Budapest, 2013. május 15.  A Magyar Nemzeti Bank folytatja a március elején meghirdetett takarékossági programjának végrehajtását. Ennek keretén belül 25 százalékkal mérséklődik az Állami Számvevőszék által magasnak minősített bónuszalap, az erről szóló végleges döntés 2013 júniusában születik meg, a besorolási és bérezési rendszer átalakításával egy időben, az érdekképviseletekkel történő egyeztetést követően. A jegybank új vezetése emellett leállította az épületüzemeltetésre vonatkozó 1,9 milliárd forintos szerződés aláírását, mert azt – az MNB felügyelőbizottságával egyetértésben – túlzott mértékű kiadásnak értékelte.  A jogi, humán és kommunikációs területeket érintő külsős tanácsadói szerződések szintén felmondásra kerültek, emellett folyamatban van további, felesleges kiadást jelentő szerződések felmondása.

A Magyar Nemzeti Bank elkötelezett a költségcsökkentési program végrehajtása mellett, amelyet két éven belül megvalósít. A program döntően nem a jegybank létszámának csökkentését, hanem a költséghatékony működést célozza meg. Az elmúlt két hónapban több új szakember csatlakozott a jegybanki stábhoz elsősorban az új feladat, a Növekedési Hitel Program megvalósítása céljából, emellett a korábbi szakmai csapat 95 százaléka jelenleg is a Magyar Nemzeti Bankot erősíti.

A meghirdetett takarékossági program eredményeként két év alatt ötödével csökkennek majd a jegybank üzemeltetési költségei.

Magyar Nemzeti Bank

Kommunikáció