A Magyar Nemzeti Bank egyik fontos, törvényben rögzített feladata a pénzügyi rendszer stabilitásának támogatása. A felnövekvő nemzedék akkor fogja mindennapi pénzügyeit okosan alakítani, pénzügyi szolgáltatóit kellő tudatossággal kiválasztani, ha megfelelő ismeretekkel rendelkezik az alapvető pénzügyi, gazdasági fogalmakról. Ezzel biztosítható, hogy hitelei, megtakarításai megfeleljenek életvitelének, anyagi helyzetének. Mindez pedig hozzájárul a pénzügyi közvetítő rendszer zavartalan működéséhez.

A Magyar Nemzeti Bank – a Diákhitel Központ, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének támogatásával – 2013-ban is elkészítette rövid tájékoztató füzetét, amely április végéig eljut az ország valamennyi, mintegy 1200 középfokú iskolájába. A tájékoztató kiadványt több mint 112 ezer 11. évfolyamos nappali tagozatos diák kapja meg.

A füzet közérthető formában tájékoztatja a fiatalokat azokról a legfontosabb pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról, amelyekkel már 17-18 éves korban találkozhatnak. A színes, diákok nyelvezetén íródott tájékoztató többek között olyan alapfogalmakat igyekszik tisztázni, mint hogy mi a bankszámla, mit kell tudni a biztonságos bankkártyahasználatról, mire használható a diákhitel, milyen megtakarítási formák léteznek, miért fontos az árstabilitás.

Az MNB tanári segédanyag összeállításával is segítséget nyújt a füzetben található témák feldolgozásához, a diákok pedig egy kvíz kitöltésével tesztelhetik, hogy mennyire tudják hasznosítani a kiadványban szereplő információkat. Az elektronikus tanári segédanyag és a kvíz a www.penziranytu.mnb.hu honlap „Pénz beszél” menüpontjáról tölthető le.

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi kultúra fejlesztésével kapcsolatos céljai között szerepel – a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködve - tananyagok és oktatási segédanyagok létrejöttének támogatása, pedagógusok képzésének és továbbképzésének segítése, ismeretterjesztő, oktató programok indítása és tájékoztató anyagok készítése. A kezdeményezések elsődleges célcsoportja azért a diákság, mivel az iskolapadban eltöltött évek alatt biztosítható leginkább, hogy a pénzügyi alapismeretek vagyoni, jövedelmi, képzettségi és egyéb különbségektől függetlenül mindenkihez eljussanak.

A kiadvány a jegybank (www.mnb.hu, Pénzügyi kultúra/Kiadványok menüpont) honlapjáról is letölthető. 

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció