A hazai kibocsátású kártyákkal elkövetett visszaélések száma és értéke is emelkedett 2012. II. félévében, összesen 8151 darab visszaélés történt 290,7 millió forint értékben. Annak ellenére, hogy a visszaélések jelentős mértékben emelkedtek az előző félévhez képest, a hazai kibocsátású kártyákkal lebonyolított forgalomhoz viszonyítva még mindig alacsony azok aránya. A tranzakciók száma alapján 0,004 százalékos, míg a forgalom értékét tekintve 0,007 százalékos a visszaélési arány. A visszaélések szintjének emelkedése nagyrészt olyan tranzakciókhoz kapcsolódik, amelyekben a fizetési kártya fizikailag nincs jelen, a tranzakció jellemzően interneten történik, esetleg telefonos vagy postai megrendeléshez kapcsolódik. A visszaélések száma és értéke itt több mint másfélszeresére emelkedett 2012. második felében 2012 első félévéhez képest. A 4033 darab visszaélés összértéke 141,4 millió forint volt, ami közel hatvanmillió forinttal magasabb az előző félévinél. Ezeknek a visszaéléseknek a forgalomhoz viszonyított aránya jóval magasabb a többi tranzakciótípushoz képest, a tranzakciók száma alapján 0,051 százalék, míg értéke alapján 0,151 százalék. Az elveszett és ellopott kártyákkal elkövetett visszaélések szintén emelkedtek az elmúlt félévben, míg a hamisított kártyákkal elkövetett visszaéléseknél folytatódott a csökkenő tendencia.

A kibocsátói oldalon a visszaélések értékének 84,4 százaléka a nemzetközi forgalomhoz kötődik, ami növekedést jelent a korábbi időszakokhoz képest. A visszaélések kapcsán 2012. II. félévében lekönyvelt veszteség 61 százalékát (160,9 millió forint) a hazai kibocsátó bankok viselték, a maradék pedig egyenlő arányban oszlott meg a kártyabirtokosok és a kereskedőkkel kapcsolatban álló elfogadó bankok között.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók által üzemeletetett elfogadóhálózaton elkövetettvisszaélések száma és értéke egyaránt csökkent az előző félévhez képest. Összesen 772 darab visszaélés történt 38,3 millió forint értékben, ami darabszám alapján fél százalékos, míg értékben 7,3 százalékos csökkenés 2012. I. félévéhez képest. Míg az elveszetett és ellopott kártyákkal lebonyolított visszaélések emelkedtek, addig a kártya jelenlétét nem igénylő visszaélések jelentősen csökkentek, számuk 18,9, értékük pedig 40,4 százalékkal lett alacsonyabb az előző félévinél. Az elfogadói oldalon a visszaélések forgalomhoz viszonyított aránya továbbra is jóval alacsonyabb a kibocsátói oldali adatoknál, egymillió kártyás tranzakcióra mindössze négy darab visszaélés jut, a tranzakciók értékéhez viszonyított arány pedig 0,0009 százalék.

A hazai elfogadóhálózaton elkövetett visszaélések 78 százaléka nemzetközi forgalomban, külföldi kibocsátású kártyával történt. Az elfogadói oldalon a visszaélések kapcsán leírt kár értéke a korábbi évekhez hasonlóan tovább csökkent, az elmúlt év második félévében 38,5 millió forint volt. A leírt kár 73,5 százalékát a kártyákat kibocsátó pénzforgalmi szolgáltatók viselték, 21,3 százaléka (8,2 millió forint) pedig a hazai kereskedőket terhelte.