Róna Péter a BBC-nek nyilatkozott a forint tudatos gyengítéséről, valamint ennek hatásáról a magyar kormány bukására vonatkozóan. A Magyar Nemzeti Bank visszautasítja Róna Péter kijelentéseit, amelyek minden ténybeli alapot nélkülöznek, és pusztán pártpolitikai célokat szolgálnak. 

Róna Péternek mint az LMP által delegált volt felügyelőbizottsági tagnak különösen tudnia kellene, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, ezért nem kívánja semmilyen irányba befolyásolni azt. Az árfolyam alakulása közvetve, alapvetően az inflációs és reálgazdasági kilátásokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a Monetáris Tanács döntéseit. Az inflációs és reálgazdasági kilátások szempontjából a hosszabb távú árfolyam-tendenciák a meghatározóak.

Róna Péter nem először tesz hamis kijelentéseket a hazai és a nemzetközi közvélemény előtt Magyarországgal kapcsolatban. Róna Péter nem a tények embere: számos alkalommal fogalmazott meg valótlan állításokat a magyar jegybank feladataira, működésére és vásárlásaira, például hangszer-vásárlásra, valamint a jegybanki ellenőrzésre vonatkozóan, melyek egyúttal azt jelzik, hogy az LMP volt delegáltja a jegybanktörvény paragrafusaival sincs tisztában. Róna Péter hitelességét jól szemlélteti, hogy az MNB-ről tett hamis kijelentései azt követően váltak gyakorivá, hogy a saját érdekeltségébe tartozó ingatlan bérlésére vonatkozó javaslatát a jegybank megfontolás nélkül visszautasította, a remélt üzleti nyereség tehát elmaradt. Róna Péternek a jegybank hitelességét, törvényes működését és az iránta  megnyilvánuló közbizalmat súlyosan sértő, valótlan kijelentései kapcsán büntető feljelentést is tett 2014 áprilisában az MNB.

Az MNB továbbra is határozottan visszautasítja a jegybanki függetlenségnek a közvélemény félrevezető tájékoztatásán és a politikai nyomásgyakorláson keresztül történő korlátozását. 

Magyar Nemzeti Bank