A jegybanktörvény értelmében az MNB a törvényben foglalt feladatai végrehajtása során csak a jogszabályoknak van alárendelve, döntései meghozatalában független a kormánytól, egyúttal azonban független az ellenzéki pártoktól és a pénzpiaci lobbiktól is. Az MNB függetlenségét egyes ellenzéki pártok politikai nyomásgyakorlással és a közvélemény félrevezető tájékoztatásával próbálják korlátozni, amelyet az MNB határozottan visszautasít.

A jegybank szerint az LMP politikusai jobban tennék, ha tanulmányoznák a jegybanktörvényt, illetve több figyelmet fordítanának azokra az erőfeszítésekre, melyekkel az MNB az előző vezetés által a tavalyi évre tervezett, és az LMP által a jegybank korábbi felügyelőbizottságába delegált Róna Péter által egyszer sem kifogásolt 203 milliárd forintos veszteség helyett 26,3 milliárd forint nyereséget ért el. Az MNB tavaly március óta működő vezetésének intézkedései nyomán az MNB nyereségessé vált, ezzel a költségvetés mentesült a jegybanki veszteség megtérítésének terhe alól. Az MNB befektetései hosszú távon elősegítik a jegybank eredményes gazdálkodását, hozzájárulnak tehát ahhoz, hogy az MNB a következő években se terhelje veszteség megtérítési kötelezettséggel a költségvetést.

A jegybank továbbra is elkötelezett abban, hogy - a jegybanktörvény értelmében - elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a gazdasági növekedéshez való hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésre álló eszközökkel a kormány gazdaságpolitikáját.

Magyar Nemzeti Bank