A Magyar Nemzeti Bank 2014 májusában publikált Pénzügyi stabilitási jelentésében jelent meg az a javaslat, hogy a bankoknál lévő problémás, nem (stabilan) teljesítő kereskedelmi ingatlan-hitelportfóliók leépítése céljából kívánatos lenne egy eszközkezelő társaságot létrehozni, megszabadítva ezzel a bankrendszert rosszul teljesítő eszközeitől. A magyar bankrendszer számára a nem teljesítő kereskedelmi ingatlanhitelek számítanak az egyik legfőbb olyan eszköznek a bankok mérlegében, amelyek gyengítik a bankok egészséges hitelezését és emiatt a monetáris politika hatékonyságát.


A fentiek megoldása érdekében létrehozott gazdasági társaság egy olyan monetáris politikai eszköznek tekinthető, mely előretekintve, a hitelkínálati korlátok oldásával javíthatja a hitelcsatorna hatékonyságát és így a monetáris transzmissziós mechanizmust. A transzmisszió javításával az új monetáris politikai eszköz támogatja az inflációs cél elérését. Bár a program részleteinek kidolgozása még folyamatban van, a jegybank által kezdeményezett intézmény – amely egy eszközkezelő társaság – a monetáris politika által meghatározott keretek között, piaci alapokon működve hatékonyan orvosolhatja a problémákat, és ezáltal érdemben járulhat hozzá a fenntartható növekedést támogató bankrendszer kialakulásához. Cél a teljes bankrendszer releváns portfoliójának megtisztítása a 2008-as gazdasági válság túlhevült állapotában finanszírozott, jelen körülmények között nehezen, vagy egyáltalán nem megtérülő projekthiteleitől. Tulajdonostól függetlenül, nemzetközi példák sora mutatja, hogy megfelelő körülmények megléte esetén a problémás követeléseket, hiteleket kezelő professzionális intézmények, eszközkezelő társaságok sikeresek tudnak lenni, gyakran profitot is realizálva a folyamat végén.


Az említett jegybanki eszközzel a Magyar Nemzeti Bank három törvényi feladatát is el tudja látni: jelentősen javítja monetáris politikájának hatékonyságát, erősíteni tudja a pénzügyi stabilitást, valamint az előbb felsorolt két mandátumának megsértése nélkül támogatni tudja a Kormány gazdaságpolitikáját.

Magyar Nemzeti Bank