Az Európai Bankhatóság (EBA) ma tette közzé a 2014. évi stressz teszt eredményeket. Ez a felmérésben részvevő európai bankok sokkellenálló képességét hivatott felmérni hároméves időhorizonton egy hipotetikus kedvezőtlen makrogazdasági forgatókönyvet feltételezve, az EBA által megadott egységes módszertan alkalmazásával. A 2014. évi stressz teszt felmérésben Magyarország részéről az OTP Bank Nyrt. (OTP Bank) vett részt. Ennek oka, hogy az OTP Bank a magyarországi hitelintézeti szektor piacvezető intézménye, mérlegfőösszeg alapján 25 százalékot meghaladó piaci részesedéssel rendelkezik, és a közép-kelet-európai régió nyolc országában van jelen leányvállalatain keresztül.


A stressz teszt vizsgálatot megelőzően az EBA ajánlása (https://www.eba.europa.eu/documents/10180/449802/EBA-Rec-2013-04+Recommendations+on+asset+quality+reviews.pdf) alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is végrehajtotta az OTP Bank részletes eszközminőség vizsgálatát (AQR). Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa döntése alapján - a piaci befektetői bizalom megerősítése érdekében - az OTP AQR vizsgálata az Európai Központi Bank (EKB) eszközminőség-vizsgálati módszertan alapján külső könyvvizsgáló cég bevonásával történt meg, és így jelent európai szinten is összehasonlítható eredményt az AQR megállapításokat is felhasználó EU-szintű stressz teszt. Az MNB az EBA ajánlásnak, illetve az EKB módszertannak való megfelelés érdekében folyamatosan ellenőrizte az AQR vizsgálat menetét, illetve abban szakmai koordinátori és minőségbiztosítási funkciót töltött be. Az AQR vizsgálat az OTP Bank esetében a kockázattal súlyozott kitettségek több, mint 50 százalékát, összesen 14 portfóliót fedett le: a nagyvállalati és kis- és középvállalati (KKV) portfóliókat a hazai banknál, illetve a lakossági jelzálog és fedezetlen lakossági hiteleket mind a hazai, mind a leánybankoknál.


A tételesen átvizsgált vállalati mintán összességében értékvesztés-hiányt nem állapított meg a vizsgálat. Az OTP Bank érintett lakossági portfolióinál az EKB módszertan szerinti kollektív értékvesztési modell értékvesztés-többlettel számolt. Összességében az AQR vizsgálat csak kisebb eltéréseket és hiányosságokat állapított meg, amelyek nem tették szükségessé a stressz teszt alapjául szolgáló elsődleges alaptőke vagy más paraméterek módosítását.


Az OTP Bank szempontjából a stressz teszt legfontosabb eleme a hitelezési kockázatból adódó veszteségek számítása volt. A bankcsoport termékpalettája miatt jelentős volna a hitelezési veszteségek emelkedése egy esetleges stresszhelyzetben mind az alappályához, mind pedig a 2013 év végi tényadathoz képest. Ezek a hitelintézet mérleg szerinti eredményében is megmutatkoznak.

A stressz teszt legfontosabb eredményének számító tőkepozíció alapján azonban az OTP Bank eredménye jónak bizonyult, hiszen az elsődleges alaptőke mutatója – a stresszpályán elvárt 5,5 százalékot lényegesen meghaladva – 11,95 százalék lett a hároméves sokkpálya végén. A mutató a tőkekövetelményekről szóló uniós irányelv (CRD IV.) előírásainak teljes bevezetése mellett is 11,98 százalékos értéket érne el stresszhelyzetben, ami ugyancsak jó értéknek számít. A pozitív végeredmény mellett azt is hangsúlyozni kell, hogy az OTP Bank a stressz tesztben a módszertannak megfelelően nem vette figyelembe az elszámolási törvény előírásaiból származó veszteségeket, de a publikálandó táblázatokban feltüntette azt.


A közzétett stressz teszt adatok minőségbiztosítása a nemzeti felügyeleti hatóságok, azaz itthon az MNB feladata volt.

Az EBA stressz teszt eredményeinek közzétételével egyidejűleg tette közzé az Európai Központi Bank (EKB) saját átfogó értékelésű vizsgálati eredményeit, amely tartalmazza az eszközminőség vizsgálat (AQR) és az EU stressz teszt eredményeit is. Az MNB részt vett az egyes euró-övezeti bankok leánybankjainál az EKB követelményrendszere szerint lezajlott AQR vizsgálatában is. Ennek eredményei szintén alátámasztják a jegybank korábbi vizsgálatainak megállapításait. Az EKB AQR módszertani elemeit és eredményeit az MNB a saját felügyelési tevékenységében is hasznosítja.


Megjegyzés a szerkesztőknek:Az EU-szintű stressz tesztben 22 országból 123 bank vesz részt, amely az EKB és az érintett országok felügyeleti hatóságaival együttműködésvel, az EBA koordinálásával zajlott le. 

Az EBA fejlesztette ki a módszertant és felelt az adatok közzétételéért, az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) adta a teszt alapjául szolgáló makrogazdasági szcenáriókat, s a nemzeti felügyeleti hatóságok, beleértve az EKB-t is, voltak felelősek a banki eredmények minőségének ellenőrzéséért és az eszközminőség vizsgálat hatásának a stressz tesztben való figyelembe vételéért. 

A 2014. évi stressz teszt számítás 2013. december 31-i adatok alapján statikus mérleg feltételezéssel, 3 éves időhorizont figyelembevételével történt. Tájékoztató jelleggel az EBA felmérte a stressz teszt elsődleges alapvető tőkére gyakorolt hatását a CRR/CRD IV átmeneti rendelkezései nélkül is. Az EU stressz teszt céljából az alábbi küszöbértékeket tekinti az EBA valamennyi résztvevő bank számára minimum elérendőnek:


¦ Minimum 8% elsődleges alapvető tőkemutató az alappályán. 

¦ Minimum 5,5% elsődleges alapvető tőkemutató a stressz-pályán.

A forgatókönyvekkel, a feltételezésekkel és a módszertannal kapcsolatban további információ az EBA honlapján található: http://www.eba.europa.eu/risk-analysis-and-data/eu-wide-stress-testing/2014.



Az OTP Bank Nyrt. EBA stressz teszt eredményei


MAGYAR NEMZETI BANK