Az MNB határozatban állapította meg, hogy a CIB Bank Zrt. megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény és a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet több előírását. Többek között általánosan korlátozta ügyfelei beszedési megbízás összegének visszatérítésére vonatkozó jogát, egyes hatósági átutalási megbízásokat nem minden esetben teljesített megfelelően, és számos esetben fordult elő, hogy a fizetési megbízásokat késedelemmel hajtotta végre. Ezen felül az ügyfelei számára beérkező fizetési műveletek összegét sok esetben késedelmesen írta jóvá a kedvezményezett fizetési számláján, valamint az ügyfelei számára hátrányos jóváírási értéknapot alkalmazott.


A jegybank ma közzétett határozatában kötelezte a hitelintézetet, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelés érdekében 2015. január 31-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2015. március 16-áig adatok és dokumentumok beküldésével igazolja a szabályszegések megszüntetését.


A jogsértésekre tekintettel a jegybank 25 millió forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a hitelintézetet. A kiszabott bírságot jelentősen befolyásolta, hogy a jogszabálysértések meghatározó többsége folyamatokba építetten, az ügyfelek, illetve a fizetési műveletek széles körét érintette, a szabályszegések többsége a jogszabályi előírások évekkel korábbi hatályba lépésétől számítva hosszabb ideje fenn állt és a hitelintézeten belüli bankkártyás vásárlások elszámolásánál alkalmazott gyakorlatból a hitelintézetnek jelentős anyagi előnye származott.


A jegybank a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. A jegybank éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank H- PIF-I-B-5/2014 számú határozata a CIB Bank Zrt-nél intézkedések megtételére és rendkívüli adatszolgáltatásra kötelezése, valamint bírság kiszabása tárgyában