Piacfelügyeleti bírság és feljelentés jogosulatlan zálogkölcsönzésért

Budapest, 2014. május 21. – Engedély nélküli zálogkölcsön-nyújtási tevékenységet végzett az IFN TREZOR Amanet S.R.L. az ugyancsak jogosulatlanul kiemelt közvetítői tevékenységet folytató Zafír Gold Záloghitelező Kft. közreműködésével – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank, amely megtiltotta a jogsértő tevékenység folytatását, s összesen 25 millió forint bírságot szabott ki.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogelőd felügyeleti hatósága által indított piacfelügyeleti eljárás keretében a jegybank megállapította: az erdélyi, nagyváradi székhelyű IFN TREZOR Amanet S.R.L. (IFN TREZOR) Magyarország területén engedély nélkül nyújtott zálogkölcsönt. E tevékenységében a szintén engedély nélkül működő miskolci Zafír Gold Záloghitelező Kft. kiemelt közvetítőként működött közre.

A jogsértés nyomán az MNB ma közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az IFN TREZOR engedély nélkül – pénzügyi szolgáltatásnak minősülő – zálogkölcsön-nyújtási tevékenységet végezzen, egyúttal 20 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra. Határozatában az MNB haladéktalanul azt is megtiltotta, hogy a Zafír Gold Záloghitelező Kft. – szintén pénzügyi szolgáltatásnak számító – jogosulatlan kiemelt közvetítői tevékenységet végezzen, s e társaságra 5 millió forint bírságot rótt ki.

A piacfelügyeleti bírság mértékének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított, hogy a társaságok jogszabálysértő tevékenységüket nagy rendszerességgel, professzionális piaci szereplő látszatát keltve végezték. A Zafír Gold Záloghitelező Kft. esetében rosszhiszemű magatartásként, s így súlyosító körülményként volt értékelhető az is, hogy a társaság bizonyítottan tudott tevékenysége jogellenes voltáról, s így működött tovább. A jegybank piacfelügyeleti eljárása során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült. Az MNB így büntetőeljárást is kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.

Az MNB az eset kapcsán emlékezteti a pénzpiaci szereplőket: a pénzpiacok átláthatóságának alapvető biztosítéka, hogy az ott működő szolgáltatók és közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között tevékenykedjenek.

A pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek – az ügyfelek védelme érdekében - Magyarországon engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek. Hangsúlyosan ajánlott, hogy a fogyasztók a pénzügyi szervezetekkel történő szerződéskötés előtt a MNB honlapján mindenki számára elérhető, piacfelügyeleti figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről. A figyelmeztetéseket tartalmazó nyilvántartásban szereplő társaságok ajánlatai kapcsán célszerű fokozott körültekintéssel eljárni.