2014. szeptember 22. – A jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank elsődleges mandátumának teljesítése esetén támogatja a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a Kormány gazdaságpolitikáját. Az MNB a jegybanki eszközrendszert – elsődleges céljának és alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül – az átlátható és fenntartható gazdálkodás elvének érvényesítésével  működteti, elősegítve saját eredményes gazdálkodását annak érdekében, hogy ne terhelje veszteség megtérítési kötelezettséggel a költségvetést. A fenntartható, eredményes gazdálkodás érdekében tett befektetések, így a budapesti Eiffel Palace irodaház megvásárlása, más külföldi központi bankok már bevált gyakorlatának felel meg, egyúttal gyarapítja a hazai közösségi vagyont.

Az MNB törvényben foglalt feladatai végrehajtása és kötelességei teljesítése során független a politikai pártoktól, ezért minden olyan kísérlet, amely nem tartja tiszteletben ezt az elvet és megkísérli az MNB, valamint szervei tagjainak befolyásolását feladataik ellátása során és a büntetőjog eszközeivel próbál nyomást gyakorolni a független MNB-re, törvénytelen. Az ilyen kísérleteket az MNB és vezetése a leghatározottabban visszautasítja, ugyanakkor ahogy eddig is, áll valamennyi ellenőrzésre feljogosított szerv, illetve szervezet eljárása elé és a jogszabályi keretek között elősegíti ezek munkáját.

Az Eiffel Palace irodaház megvételekor a jegybank  - a sajtóban megjelent téves állításokkal szemben - nem egy hitelekkel és több más kötelezettséggel terhelt projektcéget vásárolt meg, hanem egy tehermentes, többéves bérleti szerződésekkel rendelkező, befejezett ingatlant. Az irodaház befektetési értékének meghatározását az értékelések készítésében piacvezető KPMG végezte el, amely a 46,2 millió eurós vételárról szóló értékbecslését nemzetközi sztenderdek szerinti módszertan alapján készítette el. A végleges vételár a KPMG értékbecslésénél  900 ezer euróval kevesebb, 45,3 millió euró lett. Az adásvételt teljes körű jogi átvilágítás előzte meg, az irodaházat a jegybank egy rendezett tulajdonosi háttérrel rendelkező magyarországi vállalkozástól vásárolta meg. A befektetés hosszú távon elősegíti az MNB eredményes gazdálkodását, hozzájárul tehát ahhoz, hogy az MNB a következő években se terhelje a költségvetést. Az MNB a tavalyi évet 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárta, a jegybank beruházásai, így az irodaház megvásárlása nem jelentett terhet az adófizetőknek.

Miután tények cáfolják az egyes ellenzéki pártoknak az MNB ingatlanvásárlásaira vonatkozó állításait, az egyes ellenzéki pártok megnyilvánulásai nem lehetnek mások, mint a jegybank elleni politikai támadások, amelyeket az MNB visszautasít.

Magyar Nemzeti Bank