Budapest, 2015. október 2. - A Magyar Nemzeti Bank, mint az MKB Bank Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló szanálási hatóság megkezdi a 2014 decemberében indított reorganizációs eljárás keretében a hitelintézet tulajdonosi szerkezetének megváltoztatására indított folyamatot. Az MNB célja hogy a Bank szanálási akciótervében előirányzott menetrend szerint 2015 végéig lezáruljon a folyamat.

A Magyar Nemzeti Bank szanálási hatósági szerepkörében továbbra is gyakorolja a tulajdonosi jogokat, feladata a folyamat kereteinek lefektetése, a szükséges tulajdonosi döntések meghozatala és iránymutatás adása a folyamatot menedzselő MKB Bank vezetése számára. A szanálási folyamat lezárultával az MKB bank egy stabil, versenyképes, jövedelmező bankként folytatja tevékenységét a hazai pénzügyi piacon. Az MKB értékesítésének fontos szempontja, hogy a reorganizációs eljárás befejezését követően annak tulajdonosi struktúrája illeszkedjen az MNB-nek a hazai bankszektorra vonatkozó stratégiájához, mely hozzájárul a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásához, fokozza a hitelintézetek közötti versenyt, és hosszú távon támogatja a prudens és professzionális banki menedzsmentet.

Az értékesítési folyamat, a reorganizációs eljárás részeként az Európai Unió által felügyelt transzparens eljárás, melyet az ilyenkor szokásos piaci sztenderdeknek megfelelően szükséges lebonyolítani. Ennek érdekében és a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően potenciális intézményi és magánszemély befektetők a tender eljárásba történő meghívással vehetnek részt. Az értékesítés szervezésére és lebonyolítására nemzetközi tanácsadók kerülnek bevonásra.