Budapest, 2017. január 25. – Az elmúlt napokban a sajtóban téves állítások jelentek meg, amelyek azt feltételezték, hogy a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodása során adóbevételeket használ fel. Ennek épp az ellenkezője igaz: a jegybank gazdálkodásának eredményeként a költségvetésnek és a gazdaságnak sokmilliárdos többlete keletkezik.

A jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank nem költségvetési szerv, hanem az állam 100 százalékos tulajdonában álló Zrt. Az MNB bevételeit, kiadásait nem a mindenkori költségvetés szabályozza, hanem független intézményként saját éves gazdálkodási tervvel rendelkezik. ? jegybank elsődleges célját és alapvető feladatait nem veszélyeztetve egyúttal törekszik arra is, hogy ? központi költségvetésnek ne jelentsen terhet. A közjót szolgáló jegybanki alapítványok létrehozatala, valamint a költségvetés javára 2016-ban befizetett 50 milliárd forint osztalék mellett is az MNB 100 milliárd forintot meghaladó eredménytartalékot halmozott fel, amely biztosítja, hogy ? jegybank gazdálkodásában is független intézmény legyen és költségvetési forrásokat, adófizetői pénzeket ne kelljen igénybe vennie.

Az MNB az elmúlt éveket folyamatosan pozitív eredménnyel zárta: 2013-ban – az előző jegybanki vezetés által tervezett 203 milliárd forintos veszteség helyett – 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárt, 2014-ben közel 28 milliárd forintos, 2015-ben pedig rekordmértékű, 95 milliárd forintos nyereséget ért el, amelyből 2016-ban 50 milliárd forint osztalékot fizetett be a költségvetésbe.

A jegybank monetáris politikájának is köszönhetően 2016-ban az éves kamatkiadás a GDP 1,3 százalékával alacsonyabb lehet a 2013-as értékhez képest, vagyis a költségvetés megtakarítása 2015-höz viszonyítva a GDP további 0,3 százalékával növekedhet, ami mintegy 100 milliárd forintnak felel meg.

A lakossági deviza jelzáloghitelek rendezését szolgáló lépések nélkül több mint 1000 milliárd forinttal nagyobb adósságterhe lenne az adósoknak.

Mindemellett az MNB által elindított Növekedési Hitelprogram során eddig 37 400 vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2 599 milliárd forint összegben; ezzel a program jelentősen hozzájárult az elmúlt években a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatás bővüléséhez.

A jegybanki intézkedések nemcsak az MNB eredményét javították jelentős mértékben, hanem szinte az összes gazdasági szektor (költségvetés, vállatok, háztartások) pozíciójára jótékony hatást gyakoroltak, téves tehát a jegybanki gazdálkodást úgy beállítani, mintha az MNB tevékenysége költségvetési pénzeket vonna el.