Budapest, 2017. április 3. - Egy és három hónapos lejáratú finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton meghirdetett tenderre beérkezett 257 milliárd, valamint a három hónapos lejáraton meghirdetett tenderre beadott 362 milliárd forint ajánlatból 100-100 milliárd forintot fogadott el. A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 550 milliárd forint.

Forintlikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank, amelyen az egy hónapos lejáraton felajánlott 485 millió euro (150 milliárd forint) mennyiségre 832 millió euro (257 milliárd forint), a három hónapos lejáraton meghirdetett 160 millió euro (50 milliárd forint) mennyiségre pedig 1,17 milliárd euro (362 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB mind a két lejáraton 100 milliárd forint, azaz összesen 200 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 9, a három hónapon meghirdetett tenderen 10 bank vett részt. A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 550 milliárd forint.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további, akár hosszabb lejáraton meghirdetett finomhangoló tendereket is tartani.