Budapest, 2017. december 1. – A Magyar Nemzeti Bank szakmai fórummal avatta fel ünnepélyesen hamburgi külképviseleti irodáját. Az irodanyitóra november 30-án a Bundesbank regionális elnöke, Hamburg tartomány államtitkára, Magyarország tiszteletbeli konzul asszonya, valamint magas rangú szakmai és oktatási partnerek részvételével került sor.

A párizsi és a római képviselet hivatalos megnyitóját követően Hamburgban is magas rangú szakmai találkozó keretében került sor a MNB helyi kapcsolattartó irodájának felavatására. Dr. Arno Bäcker, a Bundesbank regionális igazgatóságának elnöke – aki korábban a német jegybankot képviselte Rómában – köszöntőjében jó választásnak tartotta, hogy az MNB Hamburgban nyitotta meg németországi külkapcsolati irodáját, tekintettel arra, hogy Európa egyik legnagyobb kikötővárosa, médiaközpontja fontos összekötő kapocs Közép-Európa és Skandinávia között is. Eva Maria Greve, Magyarország tiszteletbeli konzul asszonya köszöntőbeszédében kiemelte: azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank Hamburgot választotta egyik külföldi irodájának székhelyéül, Magyarország újra bizonyságot ad arról a szoros elkötelezettségről, amely nemcsak Hamburghoz, de Németországhoz és ahhoz az Európai Unióhoz is köti, amelynek Magyarország nélkülözhetetlen része.

Az ünnepélyes megnyitó programjának fő eleme „A magyar út – Célzott jegybanki politika” című könyv angol nyelvű kiadásának bemutatása volt. A kötet fő üzeneteiről Palotai Dániel, az MNB gazdaságtudományi és kiemelt ügyekért felelős ügyvezető igazgatója, valamint Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója tartott előadást. A fórumon recenziót tartott a kötetről Prof. Dr. Stefan Okruch, az Andrássy Egyetem professzora.Az eseményen a magyar és a német jegybank munkatársai mellett más országok jegybankjainak németországi képviselői, valamint a német pénzügyi és üzleti szféra, a felsőoktatás, valamint think tank szervezetek delegáltjai is részt vettek.

A kis létszámú, a térség gazdasági, pénzügyi viszonyait jól ismerő szakembergárdával működő nemzetközi irodák célja, hogy a magyar jegybankot és a bankban folyó elemző munkát bekapcsolják a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, valamint, hogy erősítsék a társ- és partnerintézményekkel fennálló szakmai együttműködést. A hamburgi iroda Németország mellett a skandináv országok gazdaságát, gazdaságpolitikáját is figyelemmel kíséri.

Az MNB-hez hasonlóan a német jegybank, a Bundesbank is önálló képviseleti irodákat tart fenn, New York-ban és Tokióban. Emellett több német külképviseleten is dolgoznak német jegybanki képviselők, így például Londonban, Párizsban, Pekingben, Brüsszelben, Isztambulban, Moszkvában, Bombay-ben, Pretoria-ban, Sao Paulo-ban és Szingapúrban.