Budapest, 2017. január 24. – Együttműködési szándéknyilatkozatot írt ma alá a Magyar Nemzeti Bank a világ egyik legelismertebb felsőoktatási intézményével, a pekingi Tsinghua Egyetemmel. A Kínában első helyen számon tartott, a nemzetközi ranglistákon pedig rendszeresen az első negyven helyezett között jegyzett egyetemmel olyan kapcsolatot alakított ki az MNB, amelyik a magyar jegybankkal partnerségi viszonyban lévő hazai felsőoktatási intézmények előtt is kaput nyithat a távol-keleti ország felé.

A Magyar Nemzeti Bank a szándéknyilatkozat aláírásával az első, de annál fontosabb lépést tette meg a Tsinghua Egyetemmel közös konkrét programok kialakítása érdekében. A felek többek között közös kutatói hálózat kialakításában, diák- és oktatói csereprogramok létrehozásában, illetve konkrét pénzügyi és üzleti programok elindításában állapodtak meg. A szándéknyilatkozatban foglaltak a jegybank oktatási programjainak fejlesztéséhez, és több magyar egyetem nemzetközi törekvéseinek erősítéséhez biztosítanak kiváló lehetőséget.

A Tsinghua Egyetem közgazdaságtudományi és pénzügyi karát a kínai jegybank, a People’s Bank of China alapította 2012-ben, ennek köszönhető a kar elnevezése is: PBC School of Finance.

A kar és a kínai jegybank között az együttműködés a nyolcvanas évek legelejére nyúlik vissza. A Tsinghua Egyetem, valamint a közgazdaságtudományi és pénzügyi kar aktívan fejleszti a nemzetközi együttműködéseket. Többek között olyan intézményekkel alakítottak ki közös programokat, mint a Cornell University, a MIT Sloan School of Mangement vagy a Columbia University.