2017.március 8. - Az Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja Khaled Sakr misszióvezető irányításával 2017. február 23. - március 8. között tartotta budapesti látogatását a szokásos éves gazdaságpolitikai konzultáció keretében. Az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján a Valutaalap valamennyi tagországról évenkénti gyakorisággal készít gazdaságpolitikai értékelést.

A mai konzultáció során Matolcsy György mint a Nemzetközi Valutaalap magyarországi kormányzója és a Magyar Nemzeti Bank vezetése fogadta a küldöttséget és a megbeszélések végére Budapestre érkezett Michaela Erbenovát, az IMF Magyarországot is magában foglaló Közép- és Kelet-Európai Országcsoportjának ügyvezető igazgatóját annak érdekében, hogy közösen áttekintsék a magyarországi gazdaságpolitikai eredményeit, valamint az idei és jövő évre várható makrogazdasági kilátásokat.

Az IMF küldöttsége többek között beszámolt arról, hogy a magyar gazdaság stabil növekedése, valamint kockázatainak a hagyományos és nemhagyományos eszközökkel folytatott sikeres mérséklése alapján kedvezőek a középtávú kilátások. A nemzetközi kockázatok miatt különösen fontos a versenyképességi fordulat jegyében tett lépések folytatása a stabil makrogazdasági környezet megtartása mellett. Az IMF támogatja a gazdasági növekedés gazdaságpolitikai fókuszba helyezését, az MNB ennek érdekében folytatott hitelösztönző programjait és a pénzügyi rendszer kockázatainak mérséklését szolgáló makroprudenciális intézkedéseit. Megállapította, hogy a monetáris politika megfelelően támogatta a gazdaságot.

A Valutaalap szakértői május végéig készítik el a mostani látogatásuk tapasztalatait is tartalmazó végleges jelentésüket, amely az IMF Igazgatótanácsa által kerül megtárgyalásra.