2017. augusztus 24. – A Magyar Nemzeti Bank által életre hívott külföldi kapcsolattartó irodák európai sikerei után szeptember 1-től megnyílik a jegybank New York-i irodája.

A nemzetközi együttműködés hatékony megvalósítása érdekében az MNB 2015-ben kezdte meg a korábban évtizedekig működő külföldi irodáinak megújítását. A világ egyes gazdasági, pénzügyi, geopolitikai és kulturális központjaiba tervezett nemzetközi kapcsolattartó irodák létrehozásával az MNB az Európai Központi Bank, a német, a francia, az olasz és az osztrák jegybankok példáit követve kívánja erősíteni a világ élvonalába tartozó, illetve a regionálisan vezető pénzügyi intézményekkel kialakított kapcsolatokat. Az elmúlt években Hamburgban, Párizsban majd Rómában megnyílt irodákban folyó elemzői munka és a kialakított partneri kapcsolatok nagy hozzáadott értékkel bírtak a Magyar Nemzeti Bank tevékenységére.

A korábbi terveknek megfelelően szeptember 1-jén megnyílik a jegybank New York-i irodája, ezáltal az MNB-nek közvetlen kapcsolata lesz a világ egyik pénzügyi és innovációs központjával. New Yorkban számos más európai jegybank tart fenn kapcsolattartó irodát, ezek a képviseletek fontos partnerei az MNB kapcsolati hálójának. A New York-i Fed-del és a hozzá közvetlenül kapcsolódó Federal Reserve System tagbankokkal való kapcsolatok erősítése kiemelt prioritást jelent majd az iroda munkatársai számára, mivel a Fed monetáris politikájára, annak esetleges szigorítására vonatkozó bármilyen első kézből és nem az írott médiumokból szerzett információ alapvetően befolyásolhatja a nemzetközi, és természetesen a magyar pénzügypolitikai és gazdaságpolitikai döntéseket.

Az irodák által elért eredmények alapján kijelenthető, hogy az MNB nemzetközi kapcsolattartó irodái megfelelően integrálódtak a jegybank szervezetébe és tevékenységébe, az irodák anyagai – amelyek ezen a linken érhetők el – az MNB elemzői és előkészítő munkájához, valamint a makrogazdasági folyamatok vizsgálatához nagy mértékben járultak hozzá.

A kedvező tapasztalatokra tekintettel a jegybank a közelmúltban döntött az irodák tevékenységének kiterjesztéséről, és jóváhagyta a projekt folytatását. Ennek keretében az MNB tervezi az irodák létszámának bővítését is, mely a nemzetközi együttműködési háló továbberősítését és az irodák által végzett feladatok hatékonyabb ellátását célozza, mellyel az irodák által lefedett reláció is szélesíthető. A létszámbővítés által a közgazdasági elemzői, illetve nemzetközi szakértői állomány kerül megerősítésre. A megnyíló pozíciókat az MNB pályázati eljárás lefolytatása keretében kívánja betölteni.