Budapest, 2017. január 25. - Megtartotta idei első korlátos három hónapos betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank 125 milliárd forint meghirdetett mennyiség mellett a 292 milliárd forint banki ajánlatból 75 milliárd forintot fogadott el, amivel 900 milliárd forintról 875 milliárd forintra csökkent a három hónapos betéti állomány. Az MNB 2016. december 20-i döntése értelmében a három hónapos betéti állomány 2017 első negyedévének végére 750 milliárd forintra mérséklődik.

Szerdán megtartotta idei első mennyiségi korlát mellett meghirdetett három hónapos betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank 125 milliárd forint értékben hirdette meg az eszközt, amire a bankok 292 milliárd forint értékben adtak be ajánlatokat. Az MNB a banki ajánlatok és a likviditási folyamatok alapján 75 milliárd forint értékben fogadott be betéteket három hónapos futamidőre, aminek eredményeképp – a 100 milliárd forintos lejáró állomány figyelembevételével – a három hónapos betéti állomány 900 milliárd forintról 875 milliárd forintra csökkent.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. december 20-án döntött az idei első negyedév három hónapos betéti tenderein érvényes mennyiségi korlátról, aminek értelmében a januári, a februári és a márciusi betételhelyezések összege nem haladhatja meg a 750 milliárd forintot. Ez a likviditási folyamatok figyelembe vételével a 2016. negyedik negyedévben kiszorított likviditáson túl további legalább 100-200 milliárd forint kiszorítását jelenti a három hónapos betéti eszközből.

A három hónapos betét mennyiségi korlátozása hatékonyan támogatja a bankközi piacok élénkülését, és hozzájárul a monetáris kondíciók célzott, nem-konvencionális eszközökkel történő lazításához.

Magyar Nemzeti Bank