Budapest, 2019. május 14. – Az MNB visszavonta az ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt. tevékenységi engedélyét. Az alapkezelő korábban több esetben is jogsértően járt el befektetési és egyéb döntéseinél, s – az arányosság és fokozatosság elve szerinti korábbi jegybanki intézkedések ellenére – sem orvosolta tőkehiányos helyzetét, így az továbbra is fennáll. Az MNB bírságot szabott ki B. Attilára, az alapkezelő volt vezérigazgatójára és büntető feljelentést is tett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában visszavonta az ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt. (ACCESS alapkezelő) befektetési alapkezelésre, portfóliókezelésre, s befektetési tanácsadásra vonatkozó tevékenységi engedélyét. A jegybank e döntését megelőzően – a fokozatosság és arányosság elve szerint – több, egyre súlyosabb intézkedést hozott az alapkezelővel szemben, ám annak jogsértő helyzete továbbra is fennáll.

Az MNB először 2017. májusban szabott ki 7 millió forintos bírságot többek közt azért, mert az ACCESS alapkezelő szavatoló tőkéjén belül a likvid vagy azonnal készpénzre válthatóan rendelkezésre álló eszközök elmaradtak a jogszabályban előírt minimumtól. Az alapkezelő ezután többször hajtott végre tőkepótlást, ám végül annak hosszú távú rendelkezésre állását nem igazolta.

Az MNB az alapkezelő egyéb feltárt jogsértései, a befektetők érdekeivel ellentétesen meghozott befektetési, illetve egyéb célzatú döntései miatt korábban, 2018. augusztus 21-én publikált határozatában 24,5 millió forint bírságot is kiszabott az alapkezelőre. A jegybank egy másik célvizsgálata nyomán, szintén ma publikált határozatában emellett 20 millió forint bírságot szabott ki B. Attilára, az ACCESS alapkezelő volt vezérigazgatójára is, s az elkövetett szabálytalanságok gyanúja miatt feljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál.

Az engedélyvisszavonás nyomán az ACCESS alapkezelő letétkezelő bankjai folytatják le a kezelt befektetési alapok megszűnési eljárásait. Az alapkezelő korábbi legnagyobb ügyfélszámú alapjának a megszűnési eljárása már 2017 márciusától folyamatban van. E kör magában foglalja az úgynevezett „brókerbotrányok” nyomán a korábbi Buda-Cash Brókerház Zrt. „f.a.” befektetési szolgáltató közismert tevékenysége nyomán már korábban illikviddé vált sorozatot is. Az ACCESS alapkezelő további, likvid alapjainak összesen közel 300 (jórészt intézményi) befektetője megtakarításának kifizetéséről a letétkezelő gondoskodik az érintettek számára.

Az ACCESS Alapkezelő alapjaiban kezelt vagyon a magyarországi befektetési alapokban kezelt összvagyon mindössze 0,04 százalékát teszi ki.