Budapest, 2020. október 1. – Az áprilisban elindított NHP Hajrában elérhető hitelek iránt jelentős érdeklődés mutatkozik a vállalkozások oldaláról, már 700 milliárd forintnyi szerződést kötött 10 ezer vállalkozás. A részt vevő bankok év végéig 1 000 milliárd forintot is meghaladó igénybevételre számítanak. Az elmúlt negyedévben nyújtott kiemelkedő aktivitásáért a Növekedési Hitelprogram Hajrá Kiválósági Díjat ezúttal az OTP Bank vehette át.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013-ban indult Növekedési Hitelprogramja (NHP) fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, ezzel jelentős hatást gyakorolva a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is. Az NHP az elmúlt években mind a kkv-k, mind a pénzügyi intézmények által jól ismert és kedvelt hiteltermékké vált.

A koronavírus-járvány számos hazai vállalkozást hozott nehéz helyzetbe, új kihívások elé állítva őket. A vállalkozások megváltozott igényeihez igazodó, április 20-án elindított, 1 500 milliárd forintos keretösszegű NHP Hajrá konstrukció az egyik legfontosabb eszköze lehet a gazdaság beindításának, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít kedvező és kiszámítható kamatozású forrást a kkv-szektornak.

Az NHP Hajrá keretében már 700 milliárd forintnyi szerződést kötött 10 ezer vállalkozás. Ezzel a Növekedési Hitelprogram 2013-as indulása óta a hitelintézetek 4 000 milliárd forintot meghaladó összegű forrást helyeztek ki több mint 50 ezer vállalkozás részére. A legújabb konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 30 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 53 százaléka forgóeszközhitel, 16 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek közel 40 százalékát a kereskedelem, javítás ágazatban és a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok vették fel, amelyet az ingatlanügyletek és a mezőgazdaság ágazat követett. Az MNB legfrissebb felmérése szerint a részt vevő bankok év végéig 1 000 milliárd forintot is meghaladó szerződéskötésre számítanak a konstrukció keretében. Annak érdekében, hogy a vállalkozások minél előbb forráshoz jussanak, az NHP korábbi szakaszaitól eltérően az NHP Hajrá keretében az MNB rövid, kéthetes hitelbírálati időt írt elő, amelyet ez idáig a hitelintézetek szinte minden esetben teljesítettek.

Az NHP Hajrá nem lehetne sikeres egy támogató bankrendszer nélkül, ezért a Magyar Nemzeti Bank 2020 júliusában megalapította a Növekedési Hitelprogram Hajrá Kiválósági Díjat, negyedévente elismerve azokat a hitelintézeteket, melyek a legaktívabbak voltak a források kihelyezésében. A díjat második alkalommal az elmúlt negyedév teljesítménye alapján Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese vehette át Dr. Patai Mihály alelnöktől.