A Magyar Nemzeti Bank 2024-es technikai segítségnyújtási programja a „Green and Sustainable Finances – Introducing the MNB’s Green Program” című szemináriummal folytatódott 2024. április 22-25. között Budapesten. Az MNB 2023-ban indult kezdeményezésének célja az intézmény nemzetközi kapcsolati hálójának erősítése, az MNB külföldi partnereivel történő szorosabb együttműködés, valamint a jegybanki kérdéseket érintő párbeszéd ösztönzése. Az éghajlatváltozás, a környezeti problémák fokozódása és a tágabb értelemben vett fenntarthatóság új típusú kihívásokat és feladatokat támasztanak a világ jegybankjai és pénzügyi felügyeletei számára, amely téren az MNB immár második alkalommal biztosít alkalmat tudás- és tapasztalatmegosztásra egy több napos, intenzív rendezvény keretében.

Az MNB 2019-ben indította el úttörő Zöld Programját, melynek célja a klímaváltozással és egyéb káros környezeti jelenségekkel kapcsolatos kockázatok mérséklése, a zöldfinanszírozás hazai népszerűsítése, a tudásmegosztás, a kapacitásépítés és az MNB saját karbonlábnyomának csökkentése. 2021-ben az MNB célkitűzései kiegészültek azzal, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel támogassa a kormány gazdaság-, valamint a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját. E mandátum teljesítése érdekében a Zöld Program mellett egy zöld jegybanki eszköztár-stratégia is megfogalmazásra került.

A világ 15 országából – többek közt a Fülöp-szigetekről, Kambodzsából, Indonéziából, Ománból illetve a balkáni országokból – érkező jegybanki szakértők a négy napos szeminárium során megismerkedhettek ezen egyedülálló programokkal, átfogó és mélyreható tudásra tehettek szert többek között az MNB működésének fenntarthatósági törekvéseiről, szénlábnyom-csökkentési programjáról és éghajlati stressztesztjeinek megvalósításáról is.

A program emellett bemutatta a monetáris politika zöldítésének és a klímakockázatok kezelésének legégetőbb kérdéseit is, melynek gyakorlati részébe a szakértők kisebb csoportokban megoldandó feladatokon és workshopokon keresztül is betekintést nyerhettek. Az MNB kollégáin kívül vendégelőadók is részt vettek a szemináriumon, felhívva a figyelmet arra, hogy a fizikai kockázatok milyen nagy hatással lehetnek a pénzügyi kockázatok alakulására.

Az MNB „From Tradition to Innovation” című Technikai Együttműködési Programja további két szemináriumot kínál 2024-ben:

Október 14-17: Financial Infrastructures, Payments and Digitalisation

November 25-28: Monetary Policy Instruments and Crisis Management