Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

WP 2006/5. Égert Balázs-Ronald MacDonald: A monetáris transzmissziós mechanizmus Kelet- és Közép-Európa átalakuló gazdaságaiban: Irodalmi áttekintés

nyomtatás

Összefoglaló

A tanulmányban áttekintjük a monetáris transzmissziós mechanizmust érintő legújabb elméleti kutatási eredményeket. A különböző transzmissziós csatornák működésének bemutatása mellett különös hangsúlyt fektetünk a csatornákat összekötő kapcsolatrendszer bemutatására, amelyen keresztül egyes csatornák erősíthetik vagy gyengíthetik a többi csatorna árakra és a reálgazdaságra gyakorolt hatását. Ezen túlmenően a tanulmány áttekinti a kelet- és közép-európai országokra vonatkozó empirikus eredményeket, és összehasonlítja azokat a fejlett gazdaságokkal, különös tekintettel az euroövezetet vizsgáló empirikus irodalom főbb megállapításaival. Végezetül a tanulmány megvilágítja az irodalom sebezhető pontjait, továbbá bemutatja az egyes csatornák relatív súlyát és tárgyalja azok várható jövőbeni alakulását.

(A tanulmány csak angol nyelven olvasható.)

WP2006_5