Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

WP 2013/01 – Katalin Szilágyi–Dániel Baksa–Jaromir Benes–Ágnes Horváth–Csaba Köber–Gábor D. Soós: The Hungarian Monetary Policy Model

(Szilágyi Katalin –Baksa Dániel –Jaromir Benes–Horváth Ágnes –Köber Csaba –Soós Gábor D.: A magyar monetáris politikai modell)

nyomtatás

(Szilágyi Katalin –Baksa Dániel –Jaromir Benes–Horváth Ágnes –Köber Csaba –Soós Gábor D.: A magyar monetáris politikai modell)

A Magyar Nemzeti Bank 2011. márciusában a Monetáris Politikai Modell (MPM) bevezetésével új fejezetet nyitott mind a makrogazdasági előrejelzés, mind a monetáris politikai döntéselőkészítés területén. A korábbi feltételes előrejelzési gyakorlattal szemben az MPM endogén módon határozza meg az irányadó kamat és az árfolyam pályáját. A modellben a változók előretekintő módon viselkednek, vagyis a gazdasági szereplők várakozásai döntő szerepet játszanak a monetáris politika transzmissziós mechanizmusában. Ezért az infláció célra kerülését egy egyszeri monetáris politikai döntés nem tudja biztosítani, a cél teljesüléséhez a horizonton várt kamatlépések sorozata szükséges. A tanulmányban ismertetjük az MPM felépítését és a modell mögött meghúzódó összefüggéseket, bemutatjuk a legfontosabb viselkedési egyenleteket, valamint megvizsgáljuk, hogy a transzmissziós mechanizmus csatornái hogyan jelennek meg a modellben. Emellett részletesen tárgyaljuk az empirikus validálás folyamatát. Ez magába foglalja a modell kalibrálását és bayesi becslését, valamint a modell tulajdonságainak elemzését és historikus előrejelzési gyakorlatokat. Végül röviden összefoglaljuk, hogy milyen kihívásokkal szembesültünk a modell alkalmazásának első évében.

Tanulmány letöltése (angol nyelven)