Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

OP 37 Csajbók Attila – Rezessy András: Az euro bevezetésének időpontja: a piaci várakozások hatása a forint árfolyamára és az állampapír-piaci hozamokra

nyomtatás

Összefoglaló

A tanulmány Magyarország eurozóna-csatlakozására vonatkozó pénzpiaci várakozások megváltozásának lehetséges hatását vizsgálja az azonnali árfolyamra és a hosszú lejáratú állampapír-piaci hozamokra egy egyszerű fedezetlen kamatparitáson alapuló keretben. Az eredmények szerint a hatás nagysága függ attól, hogy milyen messzire tolódik az euro bevezetésének idopontja, milyen messze van az aktuális infláció a maastrichti inflációs kritériumtól, és attól, hogy a jegybank által célzott inflációs pálya hitelessége függ-e a várt eurobevezetési dátumtól. A tanulmány empirikus részében a szerzok Magyarország esetére alkalmazzák az elemzési keretet, és következtetéseket vonnak le az európai árfolyam mechanizmushoz (ERM-II) történo csatlakozás idozítését illetoen.

A tanulmány csak angol nyelven olvasható.