Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

OP103. Kézdi, Gábor—István Kónya: Wage setting in Hungary: evidence from a firm survey (Bérmegállapítás Magyarországon: egy vállalati felmérés eredményei)

nyomtatás

A tanulmány a magyar munkapiac rugalmasságáról ismertet új tényeket, különös tekintettel a bérekre. Az eredmények egy új, a magyar vállalatok bérmegállapítására vonatkozó kérdőíven alapulnak. A felmérés része az EKB „Wage Dynamics Network” kutatási hálózatának. A harmonizált kérdőívet 17 európai országban kérdezték le, beleértve a legtöbb eurozóna-beli tagországot, valamint 5 közép- és kelet-európai országot is. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy bár a munkapiaci intézmények rugalmasak, a magyar munkapiac meglepően merev. A kérdőív alapján ennek okai lehetnek az alacsony munkapiaci áramlások, valamint a korábban gondoltnál merevebb bérek.

OP103