Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

Kutatási igazgatóság

nyomtatás

A Magyar Nemzeti Bank – összhangban a jegybank feladataival – kiemelt stratégiai célként kezeli kutatási és elemzési tevékenységek fejlesztését és magas szintű folytatását. A kutatási-elemzési tevékenység több célt szolgál. Egyrészt hozzájárul az ország gazdaságpolitikája előtt álló feladatok megoldásához, a döntések előkészítéséhez. Másrészt erős kutatási-elemzési tevékenység a gazdaságpolitika hitelességének és a Jegybank presztízsének növelését eredményezheti, amely a jegybanki döntések hatásosságát fokozhatja. Harmadrészt, a világon mindenütt a jegybankok fontos szerepet töltenek be abban, hogy a pénzpolitika kérdéseinek ismerete mind a szakmai közvéleményben, mind a szélesebb lakosság körében megfelelő színvonalú legyen, amelyhez a jegybanki kutatási eredmények is hatékonyan hozzá tudnak járulni.

A Magyar Nemzeti Bankban elsősorban a Kutatási igazgatóságon, a Közgazdasági előrejelzés és elemzés, valamint a Monetáris politika és Pénzpiaci elemzési igazgatóságon történik folyamatosan kutatási tevékenység, de gyakran más főosztályok is végeznek kutatásokat. A kutatási eredmények részletes leírásai az MNB Füzetek sorozatban jelennek meg magyar és angol nyelven egyaránt, valamint egyes munkák rövidített változatai tudományos folyóiratokban és könyvfejezetekben is.