Közlemény a Monetáris Tanács 2002. október 14-i üléséről

1) A Monetáris Tanács október 14-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 9,50%-os szintjét.

2) A Monetáris Tanács az alapfeltevések és kockázati tényezők megvitatásával kialakította a november 19-én megjelenő inflációs jelentés kereteit.

3) A Monetáris Tanács örömmel nyugtázta az Európai Bizottság országjelentésének monetáris politikára vonatkozó megállapításait, amelyek szerint „az inflációs célkitűzés előretekintő és transzparens rendszere sikeresen törte le a magas inflációs várakozásokat”, és a rugalmas árfolyamrendszerrel párosítva „támogatja a makrogazdasági stabilitást”. A jelentés értékelése szerint az MNB nyílt és transzparens kommunikációjának eredményeképpen a piac inflációs várakozásai egyre inkább a jegybanki iránymutatásokhoz igazodnak. A Bizottság jelentős reálgazdasági költségek nélkül elérhetőnek látja a kormány és a jegybank által kitűzött 2002. év végi legfeljebb 5,5%-os és 2003. év végi legfeljebb 4,5%-os inflációs célokat.

4) A köztársasági elnök 2002. szeptember 24-i hatállyal 6 évre a Monetáris Tanács tagjává nevezte ki Dr. Kádár Béla akadémikust.

MAGYAR NEMZETI BANK

MONETÁRIS TANÁCS