A Magyar Nemzeti Bank közzétette legújabb, 2009 októberében végzett hitelezési felmérésének eredményeit. 2009 harmadik negyedévében a fogyasztási és vállalati hitelezés feltételei tovább szigorodtak. Mindeközben a lakáscélú hitelek feltételei összességében közel változatlanok maradtak. A bankok visszajelzései alapján arra lehet számítani, hogy a következő féléves időszakban nem szigorítják tovább hitelezési feltételeiket egyik szegmensben sem.

A Magyar Nemzeti Bank 2003 tavaszán indította el kérdőíves felmérését a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatáról. Az idei évtől már negyedéves gyakoriságú hitelezési felmérés elsődleges célja a hitelkínálati folyamatok pontosabb értékelése.

Az MNB legfrissebb felmérése a háztartási hitelezéssel kapcsolatban megállapítja, hogy a harmadik negyedévben a fogyasztási hitelek iránti kereslet tovább csökkent és a hitelezési feltételek tovább szigorodtak, míg a lakáshiteleknél a hitelezési feltételek összességében nem változtak, miközben a kereslet visszaesését lehetett érzékelni. Az előző negyedévhez hasonlóan most is a háztartási hitelportfólió romlásáról számoltak be, és ennek folytatódására számítanak a bankok. A következő féléves időszakban a felmérésben részt vevők már nem tervezik hitelezési feltételeik további jelentős szigorítását, sőt a lakáscélú hitelek esetén több szereplő enyhítést jelzett előre.

A vállalati hitelszegmensben a felmérésben részt vevő bankok – az előző negyedévben előrejelzetthez képest szélesebb körben – tovább szigorították a hitelezési feltételeiket, főleg az iparág-specifikus problémák és a hazai gazdaság sérülékenysége miatt. Eközben a bankok által érzékelt hitelkereslet, főként a készlet- és, követelésállomány-finanszírozási igény miatt tovább erősödött. A bankok a portfólióminőség romlását tapasztalták 2009 harmadik negyedévében, és többségük ennek folytatódására számít a következő félévben is.

Az önkormányzati szektorban az előző felmérésben jelzett mérsékelt szinthez képest növekedett a hitelkereslet. Ez részben az európai uniós támogatási programok önerőigényének, részben a folyó finanszírozási szükségletnek köszönhető. A bankok az elmúlt negyedévben tovább szigorították az önkormányzatok hitelezésének feltételeit.

A jelentés teljes egészében elérhető az MNB honlapján a „Pénzügyi Stabilitás” részben a „Hitelezési felmérés” menüpont alatt.  (http://www.mnb.hu/engine.aspx?page=mnbhu_hitelezesi_felmeres)