Budapest, 2013. szeptember 26. - Október 1-jén hatályukat vesztik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének az előző napon még hatályban lévő rendeletei a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvénnyel összefüggő ágazati jogszabályokat módosító, s az Országgyűlés által szeptember 23-án elfogadott, ám még ki nem hirdetett törvény szerint.

Amint ezt a törvényt kihirdetik a Magyar Közlönyben, Matolcsy György, az MNB elnöke a pénzügyi piacok folyamatos biztonságos működésének fenntartása érdekében rendeletet bocsát ki. Ez alapján 2013. október 1-jétől a hatályukat vesztő PSZÁF rendeletekben foglalt kötelezettségeket – így többek között az adatszolgáltatásokat, bejelentéseket – a pénzügyi szervezeteknek december 31-ig az MNB-nek kell teljesíteni, változatlan tartalommal, formában, módon és határidőkkel. A felügyeleti díj fizetésére szolgáló bankszámlaszám változik, egyebekben a kapcsolattartásra és egyéb elérhetőségekre vonatkozó adatok nem módosulnak.

A továbbalkalmazási rendelet szerint a korábbi felügyeleti rendeletekben a PSZÁF-ra való hivatkozásokat az MNB-re való utalásként, a felügyeletről vagy az MNB-ről szóló korábbi törvényeket pedig az MNB-ről szóló új törvényként kell értelmezni. A továbbalkalmazási MNB-rendelet kihirdetését követően a jegybank honlapján a www.mnb.hu/A_jegybank/mnbhu_mnb_rendeletek menüpontban lesz majd elérhető.

Az MNB az ősz folyamán megkezdi a korábbi, hatályon kívül helyezett PSZÁF rendeletek tartalmi felülvizsgálatát, s azokat 2014. januári hatállyal MNB rendeletekként fogja kibocsátani.