A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogelőd felügyeleti hatósága 2012 novemberében piacfelügyeleti eljárást indított, ugyanis a birtokába került iratok alapján a KINGSBOURNE Ltd. (székhely: 1 Mapp Street, Belize City, Belize) kapcsán felmerült annak a gyanúja: a társaság engedély nélkül végez portfóliókezelésre vonatkozó befektetési szolgáltatási tevékenységet.

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította: a KINGSBOURNE Ltd. a G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. (székhely: 1054 Budapest, Zoltán utca 8. II. emelet 2.) közvetítésével „Megbízási Szerződés - Kingsbourne Gold Portfolio” és „Megbízási Szerződés - Kingsbourne Silver Portfolio” elnevezésű magyar nyelvű megbízási szerződéseket kötött. Ezek alapján egyrészt azt vállalta, hogy a szerződött befektetők részéről a rendelkezésére bocsátott pénzeszközöket befekteti, másrészt pedig azt, hogy a befektetők számára folyamatosan befektetési döntéseket hoz, és azokat végrehajtja.

A KINGSBOURNE Ltd. a szerződésekben meghatározott tevékenysége keretében ügyfelei pénzét pénzügyi eszközökbe fektette, azaz - pénzügyi eszközre vonatkozó rendszeres gazdasági tevékenysége keretében - engedély nélkül portfóliókezelést végzett.

Az MNB mindezek nyomán felügyeleti honlapján ma közzétett határozatában 150 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a KINGSBOURNE Ltd.-vel szemben. A piacfelügyeleti bírság összegének meghatározásakor a jegybank első sorban arra a körülményre volt tekintettel, hogy az engedélyköteles portfóliókezelés szabályainak megsértésével a KINGSBOURNE Ltd. a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésére, a tőkepiac tisztaságára, az engedéllyel működő szervezetekre, azok tagjaira és ügyfélkörére fejtett ki negatív hatást.

Az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a társaság jogszabálysértő tevékenységét rendszeresen végezte, illetve, hogy professzionális, engedéllyel rendelkező piaci szereplő látszatát keltette. Szintén súlyosító körülménynek számított, hogy a KINGSBOURNE Ltd. a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, s az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény portfóliókezelésre vonatkozó szabályai megtartásának látszatát keltette, és tevékenysége során az MNB-nek a vonatkozó közvetítőkről vezetett nyilvántartásában szereplő társaságot vett igénybe közvetítőként.