Budapest, 2015.09.24. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában kilencmillió-ötszázezer forintra bírságolta a Duna Takarék Bank Zrt-t. A hitelintézetnek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb 2015. október 31-ig meg kell szüntetnie az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket. 

Az MNB határozatban megállapította, hogy a Duna Takarék Bank Zrt. megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény keretszerződés módosítás hatályba lépésére vonatkozó, továbbá a határozott időre kötött pénzforgalmi keretszerződés felmondására, illetve az utólagos tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírásokat fogyasztó és mikrovállalkozás ügyfelei esetében, valamint esetenként a számlanyitásra, illetőleg a hatósági átutalások teljesítésére vonatkozó előírásokat. A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet szabályai közül a visszautasításra, sorbaállításra, a forint és deviza fizetési megbízások teljesítésére vonatkozó előírásokat, valamint a haladéktalan jóváírásra vonatkozó rendelkezéseket, illetve utóbbiaknál esetenként a megfelelő értéknap használatára vonatkozó rendelkezést.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a hitelintézetet, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelés érdekében legkésőbb 2015. október 31-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2015. december 10-ig adatok és dokumentumok beküldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.

A jogsértésekre tekintettel a jegybank kilencmillió-ötszázezer forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a hitelintézetet. A döntésben a jegybank a hitelintézet terhére értékelte, hogy a feltárt 12 jogszabálysértés felénél a jogszabálysértő állapot huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, számlavezető rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, és az évek óta változatlan tartalommal fennálló, fogyasztókat és mikrovállalkozásokat védő jogszabályok megsértése esetenként az ügyfelek széles körét, illetve a nem haladéktalan jóváírás esetében a fizetési műveletek jelentős hányadát érintette.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését, ezen belül is a fogyasztók jogainak érvényesülését, illetve a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírási követelmény betartását, amelynek megsértése csökkenti az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok igénybevétele iránt. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.