A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Igazgatóságának döntése nyomán 17 civil szervezet nyert el támogatást a jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Programja keretében meghirdetett, „Az Elszámolási Törvénnyel kapcsolatos széleskörű fogyasztói tájékoztatást elősegítő pénzügyi fogyasztóvédelmi program” elnevezésű pályázatán. Az MNB a pályázatra meghirdetett (Sajtóközlemény: Jegybanki pályázat az elszámolási törvénnyel kapcsolatos civil tájékoztatás támogatására) teljes 80 millió forintnyi összeget megítélte a nyertes nonprofit szervezeteknek.

A nyertes projektek révén az elszámolási törvényről a fogyasztóknak személyes információkat adó és segítséget nyújtó Ügyfél-tájékoztató Pontok jönnek létre Vásárosnaményban, Szolnokon, Esztergomban, Salgótarjánban, Balassagyarmaton, illetve Budapesten két helyen. A Bírók a Mediációért Egyesület emellett mozgó tájékoztatási pontokat alakít ki vidéken. Az Ügyfél-tájékoztató Pontok 2015. március 1. és december 31. között fogadják az ügyfeleket.

A fogyasztók országszerte helyi sajtóorgánumok segítségével is tájékoztatást kapnak majd az elszámolási tudnivalókról. A Dunántúlon és a Dunától keletre 16-16 településen és vonzáskörzetében jelennek meg hasznos információk regionális és helyi rádiók, televíziók, illetve újságok híradásainak köszönhetően. A Széchenyi Hitelszövetség ezen felül 23 helyi és regionális rádióval együttműködve, szinte az egész országot átfogó önálló félórás műsorokat készít majd a téma kapcsán.

Az MNB támogatás révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 20 településén, Baranyában, Bács-Kiskunban, Békés és Csongrád megyékben 15-15 helyiségben szerveznek civil szervezetek személyes találkozókat, előadásokat az elszámolási törvényről. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) ezen felül 5 megye 20 településén, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület pedig 7 megye 50 településén tart előadásokat, s válaszol a fogyasztók egyéni kérdéseire is.

A lakóhelyük, koruk vagy egyéb okok miatt nehezebben elérhető társadalmi csoportok számára a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége, az MMSZ és a Széchenyi Hitelszövetség nyújt online tanácsadást, segítségnyújtást és folytat majd aktív internetes kommunikációs kampányt, az elszámolási törvényt bemutató fogyasztóvédelmi honlapjaik segítségével.

A támogatott projekteknek köszönhetően, illetve a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete által működtetett pénzügyi tanácsadó irodahálózattal, a kormányablakokkal és az első Civil Háló pályázat nyertes projektjeivel együtt – országos lefedettséget biztosító fogyasztóvédelmi hálózat jön létre itthon az elszámolási törvénnyel kapcsolatos hatékony tájékoztatás érdekében.

Az elszámolási törvény civil kommunikációjára kiírt jegybanki pályázat nyertesei

Szervezet neve

Megítélt támogatás (Ft)