Budapest, 2016. március 11.Az MNB mától átmenetileg felfüggesztette a KEG tőzsdei részvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A moratórium a jegybank által előírt tartalmú rendkívüli tájékoztatás KEG általi közzétételéig marad érvényben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében észlelte, hogy a KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (KEG) 2016. március 10. napján – késedelmesen – a könyvvizsgálójának személyében bekövetkezett változásra vonatkozó rendkívüli tájékoztatást tett közzé. A vonatkozó jogszabályok értelmében a KEG-nek a könyvvizsgáló személyében bekövetkezett változás rövid indokolását is haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül közzé kellett volna tennie.

Az MNB ma publikált határozatában figyelmeztette a KEG-et, hogy a jövőben haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül tájékoztassa a nyilvánosságot minden, a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírjai értékét vagy hozamát, illetve a társaság megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő információról. Tekintettel arra, hogy a jegybank rendelkezésére álló dokumentumok alapján a könyvvizsgáló lemondásához súlyos, a könyvvizsgáló által feltételezett, a kibocsátó érdekkörébe tartozó jogszabálysértések vezettek, az MNB a rendkívüli tájékoztatási kötelezettség alá eső információk haladéktalan, de legkésőbb egy munkanapon belüli közzétételére is kötelezte a KEG-et.

A jogsértő állapot megszüntetéséig a jegybank felfüggesztette a KEG részvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén. A jogsértő állapot megszüntetését követően az MNB haladéktalanul intézkedik az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról.

Mint ismeretes, 2016. február 25-én a tájékoztatási kötelezettséggel összefüggő jogszabálysértések okán a jegybank összesen 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a társaságra. Az MNB ezzel összefüggésben az elmúlt időszakban a KEG felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében több alkalommal kért be adatokat annak ellenőrzésére, hogy a kibocsátó működése során minden, rendkívüli tájékoztatás keretében közzéteendő információról megfelelően tájékoztatta-e a nyilvánosságot.

A jegybank – piacmonitoring tevékenysége keretében, a tőkepiac zavartalan és eredményes működése, valamint a tőkepiaccal szembeni bizalom erősítése érdekében – a jövőben is folyamatosan elemzi a tőkepiac működését, továbbá a magyar pénzügyi piacokkal kapcsolatos, illetőleg azokat érintő releváns híreket, információkat.

Magyar Nemzeti Bank