Róna Péter ismét valótlan állításokkal támadja a Magyar Nemzeti Bankot

Budapest, 2016. július 15. – A pénzügyi stabilitást kívánja veszélyeztetni a Magyar Nemzet ma megjelent cikke, amely Róna Péter nyilatkozatát idézi a Monetáris Tanács működésével kapcsolatban. Az írás állításával ellentétben a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának működése biztosított, a héten meghozott döntését - amely a három hónapos irányadó eszköz módosításáról szól – pozitívan igazolta vissza a piac. Róna Péter azon állítását, hogy a Monetáris Tanács döntési képesség nélkül maradt, semmi nem igazolja, az nem felel meg a valóságnak.

Róna Péter nem először fogalmaz meg valótlan állításokat a Magyar Nemzeti Bank működésével kapcsolatban. Korábban hamis állításokat fogalmazott meg egyebek mellett a jegybank árfolyampolitikájával, gazdálkodásával, feladataival kapcsolatban. Az MNB-re vonatkozó nyilatkozataiban Róna Péter többször önellentmondásba keveredett, így például az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására és a Növekedési Hitelprogramra vonatkozóan. Róna Péter többek között olyan hegedű beszerzésekkel kapcsolatban is megfogalmazott állításokat, amelyek megvételére sohasem került sor.

A Monetáris Tanács Bártfai-Mager Andrea 2016. július 6-án benyújtott lemondását követően is a jegybanktörvény által meghatározott tevékenységek ellátását tekinti elsődleges feladatának. A Monetáris Tanács ebben az átmeneti helyzetben is foglalkozik mindazon ügyekkel, amelyeket a jegybanktörvény a szervezet hatáskörébe sorolt, és amelyek ellátását a jogszabály szerint folyamatosan biztosítania kell. A jegybanktörvény a Monetáris Tanács kötelezettségévé teszi a rendszeres - legalább havi egy - ülésezést, az ehhez szükséges, a jogszabály által előírt határozatképesség pedig biztosított. A Monetáris Tanácsban külső és belső tag lemondására korábban is többször volt példa, e lemondások a testület működésében akkor sem okoztak fennakadásokat.

A Monetáris Tanács megüresedett helyének mielőbbi betöltése érdekében az MNB azonnal megtette a szükséges intézkedéseket: Matolcsy György jegybankelnök 2016. július 6-án levélben kereste meg az Országgyűlés elnökét, amelyben azt kérte, hogy a Parlament soron kívül válassza meg a MNB Monetáris Tanácsának új tagját.