Budapest, 2016. január 12. – A monetáris kondíciók enyhítése és az Önfinanszírozási program további támogatása érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a likviditáskezelési célú kéthetes jegybanki betét fokozatos, 2016. április végén lezáruló kivezetéséről döntött. A bankok módosított eszköztárhoz való alkalmazkodása 400-800 milliárd forintos banki állampapír vásárlást eredményezhet, hozzájárulva Magyarország külső sérülékenységének további csökkenéséhez, az államadósság stabilabb finanszírozásához és finanszírozási költségének mérséklődéséhez. Ezzel a lépéssel 17 év után kikerül az MNB eszköztárából a kéthetes futamidejű jegybanki eszköz és kiteljesedik a 2014 tavaszán elkezdett eszköztár-fordulat.

A Monetáris Tanács 2015. december 15-ei kamatdöntő ülését követő közleményében jelezte, hogy kiemelten vizsgálja a potenciálisan alkalmazható nem-konvencionális eszközök körét. Ennek eredményeképp a 2014-ben elindított és 2015-ben kiterjesztett Önfinanszírozási program további támogatása, valamint a monetáris kondíciók enyhítése és a külső sérülékenység további mérséklése érdekében az MNB Monetáris Tanácsa 2016. január 12-ei ülésén a likviditáskezelési célú kéthetes jegybanki betét kivezetéséről döntött. A kéthetes betéti eszköz jelenlegi 1000 milliárd forintos kerete 2016. március végéig marad fenn, majd 2016. április végére az aukcionált állomány fokozatosan nullára süllyed. Ezt követően, azaz 2016. májustól kezdve az MNB egyetlen hosszabb lejáratú sterilizációs eszköze a három hónapos irányadó betét lesz.

A 2014 júniusa óta meghirdetett jegybanki kamatcsere-eszköz (IRS) kihasználtsága folyamatosan emelkedik. Az utóbbi másfél évben a bankok több mint 1300 milliárd forint értékben kötöttek IRS-ügyletet az MNB-vel, amivel párhuzamosan több mint 2000 milliárd forinttal nőtt a banki állampapír-állomány. Az Önfinanszírozási program további támogatása érdekében az MNB ötödével megemeli a tendereken meghirdetett IRS mennyiségét, illetve az eszköz árazásában is érvényesíteni fogja a banki források állampapír-piacra terelésének kiemelt, stratégiai jelentőségét.

A kéthetes betét kivezetése a bankok további alkalmazkodását váltja ki, ami a bankrendszer egészét tekintve 400-800 milliárd forintos állampapír vásárlást jelenthet, támogatva az Önfinanszírozási programot, az ÁKK forintkibocsátási tervének biztonságosabb megvalósulását, illetve a devizaadósság államadósságon belüli részarányának további csökkenését. A banki állampapír-kereslet túlnyomó része 2016. április végéig jelentkezhet és hozzájárulhat a hosszabb lejáratú állampapír hozamok további mérséklődéséhez, ami lazább monetáris kondíciókat eredményezhet a hozamgörbe reálgazdaság szempontjából kiemelten fontos hosszú végén. A kéthetes betét kivezetése és az Önfinanszírozási program folytatódása következtében 2016-ban tovább szűkülhet az MNB mérlege, apadhat a sterilizációs állomány, miközben a bankközi piac hatékonysága javulhat, forgalma élénkülhet.

Az MNB sterilizációs eszköztárának 1999 tavasza óta része a kéthetes betét, illetve 2006 és 2014 között a kéthetes kötvény. A kéthetes eszköz 17 év utáni kivezetésével kiteljesedik a jegybank 2014-ben elkezdett eszköztár-fordulata és kialakul a jegybankmérleg jelenlegi mérete és szerkezete mellett optimálisnak tekinthető monetáris politikai eszköztár.