Budapest, 2016. június 2. – Az MNB az I. negyedévben 43,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki és jelenleg is hat kibocsátó tőzsdei kereskedése tekintetében tart fenn moratóriumot azok tájékoztatási kötelezettségeinek megsértése miatt. A jegybank – amely ma vezetői körlevelet adott ki a kibocsátói felügyelés megújult irányáról – egyebek közt adatbekérésekkel, közgyűlési részvételekkel, s a könyvvizsgálókkal való fokozott együttműködéssel kiemelten ellenőrzi a nyilvánosan értékpapírok kibocsátóinak jogszerű tájékoztatásait a befektetők felé.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanktörvény alapján folyamatosan ellenőrzi a tájékoztatási szabályok megtartását a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírok kibocsátóinál a tisztességes, áttekinthető és rendezett tőzsdei kereskedés, a befektetők esélyegyenlősége érdekében.

Az elmúlt időszakban ezért a jegybank több kibocsátótól is számos alkalommal, széles körű tájékoztatást kért azok tevékenységéről, a folyamatos felügyelet keretében pedig helyszíni ellenőrzéseket tartott, és munkatársai több kibocsátó közgyűlésén is részt vettek. A tőkepiaci törvény új felhatalmazásával élve az MNB a kibocsátók által megbízott könyvvizsgálókkal is intenzívebb együttműködésre törekszik.

A tájékoztatási kötelezettség elmulasztása vagy nem megfelelő teljesítése miatt a befektetők között információs aszimmetria alakulhat ki, egyes piaci szereplők számára pedig visszaélésekre – így tiltott bennfentes kereskedelemre – is lehetőség nyílhat. A közelmúltban bevezetett gyakorlat alapján az MNB célja ezért az, hogy a tájékoztatási kötelezettségét határidőben nem (megfelelően) teljesítő kibocsátó értékpapírjaival a tőzsdén ne lehessen kereskedni. A jegybank ilyen esetekben – megelőző intézkedésként – a továbbiakban is a tőzsdei kereskedés mielőbbi felfüggesztésére törekszik. E moratóriumok a jogsértő állapot megszüntetéséig (amíg a kibocsátó teljesíti tájékoztatási kötelezettségét) maradnak érvényben.

Jelenleg is 6 kibocsátó értékpapírjának kereskedése szünetel a Budapesti Értéktőzsdén emiatt, illetve a jegybank 2016. I. negyedévében 43,5 millió forint bírságot is kiszabott a tájékoztatási kötelezettségek megsértéséért.

A jegybank – amely felügyeleti stratégiájának fontos része a pénzügyi tudatosság és kultúra fejlesztése – ennek kapcsán szükségesnek tartja, hogy a kibocsátók tulajdonosai, vagyis maguk a befektetők is tevékenyen éljenek jogaikkal. Őket számos olyan részvényesi jog (így a közgyűlési részvételhez és szavazáshoz, a közgyűlés napirendjének kiegészítéséhez és a tájékoztatáshoz való jog) illeti meg, amelyek tudatos használatával aktívan hozzájárulhatnak a magyar tőkepiac fejlődéséhez.

Magyar Nemzeti Bank