Budapest, 2017. február 3.- A Magyar Nemzeti Bank visszautasítja a Transparency International Magyarország azon kijelentéseit, amelyek a jegybanki alapítványok létrehozását és működését negatív színben tüntetik fel. A szervezet állításaival ellentétben az MNB által létrehozott alapítványok teljes körűen átláthatók, Magyarország legtranszparensebb alapítványai közé tartoznak, a legátláthatóbban működő alapítványok, tevékenységük pedig a közjót szolgálja és a közvagyont gyarapítja.

A hazai és nemzetközi gyakorlat, valamint a magyar szabályozás ismerete hiányának tudhatók be az olyan állítások, amelyek az alapítványok létrehozását, az oktatási tevékenység támogatását vagy a hazai közvagyon gyarapítását a jegybanki feladatokkal állítják szembe, mint ahogyan a Transparency International ezt korábban többször is megtette. Az MNB társadalmi felelősségvállalásának részeként tett valamennyi kezdeményezésére van külföldi példa, az alapítványi tevékenység átláthatósága pedig mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban példaértékű.

Az alapítványok szervezeti, működési és gazdálkodási adatai, valamint a pályázati kiírásai nyilvánosak, a támogatási szerződések listái megtekinthetők az alapítványok honlapjain. Az adatok, eredmények és a működéshez kapcsolódó információk folyamatosan frissülnek, ezekről az alapítványok rendszeresen közlemények formájában is beszámolnak.

Mint az az alapítványok napokban közzétett közleményéből is kiderül, az alapítványok megalakulásuk óta több mint ezer oktatási, kutatási témájú pályázatot támogattak közel 4,9 milliárd forint értékben. Az alapítványok a felelősségteljes és eredményes működésüknek köszönhetően alapításuk óta megőrizték és 1,93 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat.

Az alapítványi támogatásoknak köszönhetően ezidáig több mint 80 konferencia, 200 kutatói és ösztöndíj program valósult meg, valamint több mint 150 publikáció, könyv, vagy tananyag jelent meg. A pályázatok segítségével több mint 20 felsőoktatási intézmény oktatásfejlesztési tevékenységét támogatták.

Az MNB és az alapítványok működése a teljes körű nyilvánosság biztosítása mellett szigorú ellenőrzés mentén zajlik, a Transparency International valótlan állításai kizárólag hangulatkeltésre alkalmasak.