Az MNB ezután is a tagok és a pénzügyi stabilitás érdekében jár el a Dimenzió egyesületnél

Budapest, 2017. június 1. A bíróság felfüggesztette az MNB-nek a Dimenzió egyesülettel kapcsolatos korábbi határozata egyes pontjainak végrehajtását. A jegybank helyszíni célvizsgálatot indított az egyesületnél, s mától ismét felügyeleti biztost rendelt ki ahhoz. Az ügyfelek, tagok megtakarításai rendelkezésre állnak.

A Fővárosi Törvényszék (megváltoztatva az elsőfokú bíróság döntését) 2017. május 24-i jogerős végzésében – a tárgyban folyó alapper jogerős lezárultáig – részben felfüggesztette a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület (Dimenzió egyesület) kapcsán tavaly november 8-án hozott határozatának végrehajtását. A végrehajtás felfüggesztése iránti bírósági eljárás tárgya az volt, hogy a jegybanki határozat végrehajtható-e, amíg az alapperben eldől: az MNB jogszerűen utasította-e el az egyesület pénzügyi tervét, s vonta vissza engedélyét.

A bíróság végrehajtást felfüggesztő döntése nem érintette az MNB határozata azon pontját, amelyben elutasította a Dimenzió egyesület pénzügyi tervét (mivel az nem orvosolta a jegybank által megállapított, az egyesületnél fennálló súlyos tőkeproblémákat). Ugyanakkor időlegesen felfüggesztette a határozat azon pontjainak végrehajtását, amelyekben a jegybank visszavonta a Dimenzió egyesület tevékenységi engedélyét, illetve az egyesület biztosítási állományának átruházása lebonyolítására kirendelte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. (PSFN) felügyeleti biztosát.

A jegybank ma rendkívüli operatív helyszíni célvizsgálatot indított a Dimenzió egyesületnél. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az egyesület tőkehelyzete megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, illetve a személyi, tárgyi feltételek is rendelkezésre állnak-e annak biztonságos további működéséhez. A vizsgálathoz kötődő ideiglenes intézkedésként az MNB a mai naptól a vizsgálat lezárásáig, de legföljebb 180 napra ismételten a PSFN által kijelölt felügyeleti biztost rendelt ki az egyesülethez.

A Dimenzió egyesületnél jelenleg az állomány-átruházás végrehajtását is felfüggesztették. Jelen helyzetben az ügyfelek (biztosítottak) megtakarításai biztonságban vannak, az életbiztosítási szerződéshez kötődő adókedvezményük változatlan, a biztosítási díjat fizetniük kell, biztosítóegyesületük pedig a biztosítási szolgáltatás nyújtására kötelezett. Ha egy ügyfél mégis úgy dönt, lehetősége van átlépni egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy életbiztosítási szerződésének visszavásárlására. Mivel az egyes ügyfelek személyes érdekei eltérők lehetnek, célszerű a döntés előtt tájékozódni (pl. a visszavásárlás, átlépés anyagi terheiről, az adókedvezmény alakulásáról).